Földöntúli élmények

Első ízben vette be programnaptárába a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat az ágasvári helyszínt. Ez egy remek döntés volt! Felejthetetlen élményekkel tértünk haza innen.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius - Domonkos Lajos - Gulyás Attila
2014. július 3.

Első ízben vette be programnaptárába a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat az ágasvári helyszínt. Ez egy remek döntés volt! Felejthetetlen élményekkel tértünk haza innen.

  

Juhász Jánosék kultikus turistaháza, a fantasztikus, gulyás, a csodacsoki, vagy az idei körtepálinka minden itt megpihenő turista álma. A nyugalom és béke varázslatos szigete ez számunkra az Országos Kéktúra mentén. 

 

 

Július 3. napján azonban nagy volt a nyüzsgés a turistaház körül. A programok már reggel elkezdődtek. A Galyatetőről és Mátrakeresztestől induló csillagtúrákkal lehetett elérni a kifejezetten csak turista módon, azaz saját erőből megközelíthető célt, az Ágasvári Turistaházat, ahová este, számos fellépő mellett, a Muzsikál az erdő rendezvény egyik legmeghatározóbb egyénisége, muzsikusa: Lajkó Félix érkezett koncertezni. 

 


A Muzsikál az erdő, nem egy hétköznapi koncertsorozat. A szervezők célja, hogy a kikapcsolódás mellett környezettudatos gondolkodásra ösztönözzék és tanítsák az idelátogatókat, elsősorban a gyermekeket. Ezen a színtéren - amely sokunkat a híres erdélyi búcsújáró hely; Csíksomlyó hangulatára emlékeztet - ez könnyedén megvalósítható. A civilizációtól távol, de a lélekhez nagyon közeli muzsikákat hallgatva, nincs az az elvetemült, akinek ne támadna jópár pozitív gondolata. 

 

 

Lajkó Félix is itt töltötte a délutánt. A palicsi erdőn élő művész számára különösen fontos a természet közelsége, dalai jelentős részét ilyen helyszíneken írja. Ezen a napon nem egy hétköznapi, szabadtéri koncertre hangolt a hegedűvirtuóz és zenésztársa, hanem kíséretet játszottak négy különleges táncosnak. A Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Kappel Edit lókiképző négy kiváló lipicai lova, már két éve lép fel közösen Lajkó Félixszel.

 

 

A turistaházban a Muzsikál az erdő fotópályázatának képeiből rendeztek kiállítást, ahol megtekinthetőek voltak a már világszerte ismert Éder Iván asztrofotós Ágasvár fényszennyezettségtől mentes égboltján készített csodaszép mélyég objektumokat ábrázoló fényképei is. A fődíjat Kiss Péter, a közeli Csörgő-patak zuhatagát ábrázoló, különösen szép felvétele nyerte.

 

 

A fotópályázat győztese: Kiss Péter - Csörgő-patak című képe

 

Szabó Lajos, az esemény főszervezője izgatott volt még a koncertek kezdete előtt az új helyszín sikere miatt, de délutánra, ahogy szép számmal érkeztek a látogatók, befutottak a túrákról a természetjárók és megpihentek a réten, már megnyugodott és örömmel telve köszöntötte a népes közönséget.

 

 

Juhász János, a turistaház gondnoka is szólt a természetjárókhoz, köztük a törzsvendégekhez is, akik véletlenüls sem hagyták volna ki ezt a különleges hangulatú napot. János örömhírt közölt, nemsokára megújul Ágasvár, építési munkálatok kezdődnek, így egy ideig hétközben nem lehet majd itt megszállni, de hétvégente továbbra is várják a látogatókat. 

 

 

A Szeres együttes, a Független Irodalmi Napok 2014 versszínháza is hozzájárult az ágasvári alkonyatban ahhoz, hogy mindahányan feltöltődve indulhassunk haza. Azok a szerencsések pedig, akiknek jutott éjszakára szállás, vagy előrelátó módon sátorral érkeztek, éjszaka még részt vehettek egy csillagászati bemutatón is.

 

<p><a href="http://vimeo.com/99905568">MUZSIKÁLT AZ ERDŐ ÁGASVÁRON IS</a> from <a href="http://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

Korábbi cikkünk és a Muzsikál az Erdő programja

Cikkajánló