Folytatódik a majki remeteség felújítása

A második ütemben a cellaházak, a csonka templomtorony és a díszkert kerül sorra, emellett új fogadóépületet is létesítenek.

Szerző:
MTI
Fotó:
Gulyás Attila
2018. március 29.

A második ütemben a cellaházak, a csonka templomtorony és a díszkert kerül sorra, emellett új fogadóépületet is létesítenek.

A Közép-Európában egyedülálló látványosságnak számító majki kamalduli remeteség 2,8 milliárd forintos beruházással újul meg. A fejlesztés fő célja a szerzetesi élet és a remeteség gazdálkodásának megelevenítése, bemutatása. Az egyes cellaházakban a szerzetesi életre jellemző terek kapnak helyet, a korabeli tevékenységek megidézésével pedig a remeteség gazdálkodása és a szerzetesek mindennapi tevékenységei válnak megismerhetővé. A felújított templomtorony kiállítótér és kilátópont lesz. A kriptában installációk és egy hologramos kisfilm várja a látogatókat.

 

 

Nemcsak a műemlékegyüttes, de a környék is fejlesztéseken esik majd át. Hamarosan elkészülnek a térséget behálózó kerékpárutak, megkezdődik a tatai vár és az Esterházy-kastély felújítása, valamint 500 millió forintból fejlesztik a közelben található oroszlányi bányászati múzeumot.

 


A kamalduli remeteséget 1733-ban kezdték építeni, alapkövét Esterházy József tette le. A remeteségben cellaházakat, templomot és közösségi épületet alakítottak ki; a némaságot fogadó fehér csuhás szerzetesek külön-külön elmélkedtek cellaházaikban, évente csak egyszer beszélhettek egymással. Az épületegyüttes európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel: a némasági fogadalmáról ismert szerzetesrendnek világszerte mindössze öt hasonló helyszíne maradt fenn. Alig fejeződtek be az építési munkálatok, amikor 1782-ben II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, köztük a kamalduli rendet is, a remeteség vagyonát pedig árverésre bocsátották, állami tulajdonba vették, vagy széthordták - írja az MTI.


A 2015-ös, első fejlesztések után mi is ellátogattunk a remeteségbe, erről itt olvashatsz bővebben

 

Ha a remeteségbe készülsz

Nyitvatartás:

Hétfő kivételével naponta 10-18 óráig

A clausura és a kolostor kizárólag tárlatvezetéssel látogatható. Tárlatvezetés minden egész órában indul. 

 

 

Belépődíj:

Felnőtt: 2000 Ft
Diákoknak, nyugdíjasoknak: 1000 Ft
Csoportos jegy (minimum 15 fő felnőtt): 1500 Ft/fő
Családi jegyár (2 felnőtt, 1 vagy több gyermek): 4000 Ft
Rendezvények alatt a belépő: 600 Ft

 

Még több információ a remeteség honlapján.

 
 

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A némaság kolostora Majkpusztán

Szerzetesi gasztro a majki remeteségben

Cikkajánló