Folytatódik a nógrádi vár felújítása

Jövőre ismét nekifognak a rekonstrukciónak a nógrádi várnál. Addig is itt egy szép felvétel Magyarország egyik legrégibb kőváráról.

Szerző:
sokszinuvidek.24.hu
Fotó:
Panoramio / Attila Kiss
Youtube / apertifilm
2017. szeptember 18.

Jövőre ismét nekifognak a rekonstrukciónak a nógrádi várnál. Addig is itt egy szép felvétel Magyarország egyik legrégibb kőváráról.

A nógrádi vár pontos keletkezéséről nincs adat, de Anonymus is említést tesz róla: valószínűleg már a népvándorlás korában állt a hegyen földvár. A későbbiek során az itt élt szláv és bolgár törzsek ezt felújították, megerősítették, és talán ebben az időben vetették meg a kővár alapjait is, melyet Novigrádnak, Újvárnak neveztek.

 

 

Szent István király adott városi rangot a vár körüli településnek, így az Nógrád vármegye első székhelye lett. A tatárjárás során Nógrád városa elnéptelenedett, és később sem nyerte vissza egykori jelentőségét, a vár azonban túlélte a történelem sok viharát. A szó szerinti vihart azonban nem: 1685-ben egy villámcsapás felrobbantotta az udvaron álló puskaport, az épület pedig romba dőlt. Ezután köveinek jó részét elhordták.

 

 

A rossz állapotban lévő vár felújítását a kilencvenes években kezdték meg. A rekonstrukció a Nemzeti Várprogram harmadik ütemében folytatódik, ennek kezdete 2018-ban várható.


Az Aperti Film nemrég tett közzé egy látványos légifelvételt a várról, íme:

 

 

 

EGY VILLÁMCSAPÁS DÖNTÖTTE ROMBA
Ahhoz, hogy a nógrádi vár tetejéről csodálhassuk meg a napfelkeltét, még akkor is nagyon korán kell felkelni, ha az ember nem Budapestről, hanem a vár szomszédságából, Verőcéről indul útnak. Természetesen a „kis pirosnak” nevezett, Vác és Balassagyarmat között döcögő Bzmot motorvonattal, mert így az igazi. Ha pedig szerencsénk van, és némi hó is hullott a Börzsönyben, olyan csodálatos képeket rögzíthetünk agyunk és fényképezőgépünk memóriájába, amelyek sokáig elkísérnek bennünket a hosszú téli estéket hozó, tavaszváró napokon. A cikk folytatásához kattints ide.
 
 

 

 

Kapcsolód cikkeink:

31 várunk szépül meg

Most kiderül, mennyit tudsz a magyar várakról

Pécsváradi vár - Apátság a Mecsekben

Közhírré tétetik: várkapitányt keresnek Diósgyőrbe

 

Cikkajánló