MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2015.07.02. 13:36,   Szöveg: MTI,   Fotó: Somogyvári D. György, Hörpölin

31 várunk szépül meg

Az elkövetkező öt évben országszerte 31 várat újítanak fel részlegesen vagy teljes körűen. Most megtudhatod, melyek ezek.

 

A várpalotai Thury-vár

 

A most elfogadott Nemzeti Várprogram keretében 2020-ig 31 kulturális és természeti örökségi helyszínt öltöztetnek új köntösbe, 17 vár pedig teljesen megújul. „Azért is fontos ez a program, mert a magyar műemlékállomány olyan részéhez fogunk hozzányúlni, amelynek felújításával, funkciói újragondolásával kapcsolatos átfogó program az elmúlt években nem létezett” – hangsúlyozta a L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.


A jövőre kezdődő programot uniós és állami forrásból finanszírozzák, összköltségvetése 25 milliárd forint. Az első ütemben a diósgyőri, az egri, a kisvárdai és a sümegi vár fejlesztése valósul meg. 2017-től következik a szigetvári, a gyulai, a cseszneki, a tatai és a visegrádi vár, valamint a mosonmagyaróvári Óvári vár, a dobai Somlói vár, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a szerencsi Rákóczi-vár, Csókakő vára és a várpalotai Thury-vár újulhat meg, valamint a helyreállított várgesztesi és simontornyai vár korszerűsítését végzik el.

 

A regéci vár udvara


A harmadik ütem további 14 helyszínen zajlik majd, Ónod, Sirok, Esztergom, Nógrád, Szigliget és Hollókő várainál, valamint a regéci várnál, a sárospataki Rákóczi-várnál, a szögligeti Szádvárnál, Drégelypalánkon Drégely váránál, a kereki Fejérkő váránál, a sárvári Nádasdy-várnál, a döbröntei Szarvaskő váránál, továbbá Gyulakeszin Csobánc váránál valósulnak meg állagmegóvási, rekonstrukciós, illetve turisztikai fejlesztési munkálatok.


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. szeptember
Herczeg Kinga:
Helix
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...