Fülemüleséták országszerte májusban

A távolság nem lehet akadály, ha csatlakozni szeretnél egy fülemülehallgató sétához, az MME ugyanis májusban mintegy 50 helyszínen szervez ilyen túrát a késő délutáni, kora esti órákban.

Szerző:
MTI/MME
Fotó:
123rf.hu
2016. április 26.

A távolság nem lehet akadály, ha csatlakozni szeretnél egy fülemülehallgató sétához, az MME ugyanis májusban mintegy 50 helyszínen szervez ilyen túrát a késő délutáni, kora esti órákban.

A Fülemülék éjszakája programsorozat részeként több mint 10 megye településein - köztük Győrszentivánon, a budapesti Margitszigeten, Naszályon, Tápiósülyön és Miskolcon -, elsősorban lakott területeken vagy ezek határában várják az MME madarászai a fülemülék éneke iránt érdeklődőket, és számos helyszínen madárgyűrűzés is lesz.

 


Magyarországon a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara, a fülemüle. A verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nem csupán kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, hanem az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek. A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek.


A fülemüle hangja számos művészt ihletett meg az elmúlt évszázadokban. Andersen Fülemüle című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde A csalogány és a rózsa című novellájának csalogányfőhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár - írja az MME. Itt érhető el a programsorozat helyszíneinek folyamatosan frissülő, teljes listája. 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fülemülefüttytől hangosak az erdők

Itt a madárhatározó applikáció

Vándorsólyom költ a Fehér-kövön

Cikkajánló