Geoparkok Hete

Az idei évben a Novohrad - Nógrád Geopark immáron hatodik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz, mely során Európa összes geoparkjában színes programokkal várják az érdeklődőket. Kontinensünk 21 országának 59 geoparkjában több száz esemény zajlik párhuzamosan 2014. május 24. és június 8. között.

Szerző:
Novohrad - Nógrád Geopark Nonprofit Kft.
Fotó:
Gregorisz
Azso
Juhász József
2014. május 24.

Az idei évben a Novohrad - Nógrád Geopark immáron hatodik alkalommal csatlakozik a rendezvénysorozathoz, mely során Európa összes geoparkjában színes programokkal várják az érdeklődőket. Kontinensünk 21 országának 59 geoparkjában több száz esemény zajlik párhuzamosan 2014. május 24. és június 8. között.

A Novohrad - Nógrád Geoparkban egy ünnepélyes eseménnyel, Vanyarc település geoparkhoz való csatlakozásával indul majd a programsorozat 2014. május 24-én, szombaton, így 92-re bővül a területhez tartozó települések száma. A szombati napon az érdeklődőknek déltől, a Művelődési Házban nyílik lehetőségük megismerkedni a geoparkkal, majd délután 14 órától, Vanyarc Község Önkormányzata, a Magyarhoni Földtani Társulat, a Novohrad - Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szervezésében, neves szakemberek részvételével tartanak előadóülést Budai László, helyi amatőr gyűjtő kiállításának megnyitójára.

 

A nagyközönség számára is nyitott események sora május 30-án Füleken folytatódik, ahol Geopark Fórumot rendeznek az érdeklődők számára. A geoparkot irányító szervezetek képviselői tájékoztatást adnak az elmúlt évek fejlesztéseiről, folyamatairól és ismertetik a jövőre vonatkozó elképzeléseket is, de természetesen az érdeklődők is feltehetnek majd kérdéseket irányukba. Ugyanilyen alkalomból június 2-án, kedden Salgótarjánban, a STÉCÉ Kávéházba várják majd a lakosságot 18 órakor.

 

 

A Karancs a Salgóvárból

 

Június 4-én Füleken, a Nógrádi Turisztikai Információs Központ épületegyüttesében író-olvasó találkozóra kerül sor, ahol RNDr. Jozef Klindával és műveivel ismerkedhetnek meg a program résztvevői. Szintén június 4-én, az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál tematikus nappal várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. A Vulkánnap során a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével egy miniatűr vulkánt is működésbe hoznak majd.

 

Természetesen a „terepi” látogatások is szerves részét képezik az idei rendezvénysorozatnak - a Novohrad - Nógrád Geopark területén három alkalommal szerveznek vezetett gyalogtúrákat a Geoparkok Hete alatt. Május 31-én, szombaton - a kazári Laskafesztivál programjainak részeként - a Riolittufa-eróziós felszínhez invitálják a mozogni vágyókat egy könnyű, mintegy 8 kilométeres, 3 - 4 órás időtartamú túrára. Június 1-én, vasárnap a határ túloldalán Abroncsos - Medves-Magosa - Macskalyuk - Somoskő útvonalon vezetnek egy közepesen nehéz, 8 kilométeres túrát, melyre május 23-ig lehet jelentkezni. Június 7-én, vasárnap a Serki-vár - Bencs-tető - Ajnácskő útvonalat járhatják be a túrázni, és egyben érdekességeket hallani, tapasztalni vágyók. Ez a túra már csak a felkészültebb természetjáróknak ajánlott, hiszen a csoport 20 kilométert tesz majd meg a Cseres-hegység területén. Bejelentkezés ezen esetben is szükséges, ezt május 30-ig lehet megtenni.

 

 

Túra a Medves fennsíkon

 

A rendezvénysorozat két hete alatt Salgótarjánban, Füleken, Vanyarcon és Csákányházán is különböző foglalkozásokkal, vetélkedőkkel várják az óvodásokat, általános- és középiskolásokat. Az eseménysorozat alatt 16 különböző eseményt szervez a Novohrad - Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Novohrad - Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása, mint a magyar- és szlovák oldali irányító szervezetek. A programokról, pontos helyszínekről bővebb információ a www.nngeopark.eu honlapon és a szervezet közösségi-oldalán érhető el bővebb információ. Kérdés esetén a szervezetek munkatársai Magyarországon a +36 32 423 303-as, Szlovákiában a +421 917 646 551-es telefonszámon állnak rendelkezésre.

 

Cikkajánló