Geotúra, ürgeles és éjszakai kirándulás - Hétvégi programajánló

Mostanában már nem kell nagyítóval keresni, hová szerveznek érdekes túrákat az országban, a jó időben számtalan lehetőség közül válogathatunk.

Szerző:
TM
Fotó:
Molnár Péter
Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság‎
Tóth Sándor Péter/www.geopark.hu
BNPI
123rf.hu
Sherpa Film
Facebook/Szendrői Természetjáró Szakosztály
2016. április 21.

Mostanában már nem kell nagyítóval keresni, hová szerveznek érdekes túrákat az országban, a jó időben számtalan lehetőség közül válogathatunk.

1. Éjszakai kaland a Medves-fennsíkon

 

 

A Föld napja alkalmából különleges éjszakai túrát tehetsz a Novohrad-Nógrád Geoparkban. A résztvevők megcsodálhatják a Salgó vára mögött lenyugvó napot, majd a fennsík felett kigyúló hold korongját. Ezt szakvezetéssel egybekötött másfél órás séta követi, amikor a kirándulók megismerhetik a környék természeti értékeit, magát a geoparkot és az éjszakai életmódot folytató állatokat.
Mikor?
2016. április 22. 19.00
Hol?
Novohrad-Nógrád Geopark, találkozó: Salgóbánya (Salgótarján), Geocsodák háza
Több infó: www.nogradgeopark.eu, +36 32 423 303, info@nngeopark.eu

 

2. A Puszta napja a Hortobágyon

 

 

Vezetett túrákkal és színes programkavalkáddal készül a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a hétvégére. Lesznek kézműves programok, népi játékok, kerékpáros kirándulás, geocaching, madarásztúra és holdséta is. A résztvevők megismerhetik a környék jellemző élőhelyeit, állat- és növényvilágát, a vadasparkot, megleshetik az éjszakázni térő madarakat, és kisvasútra is szállhatnak. Ha kedvet kaptál, ne felejts el előre bejelentkezni.
Mikor?
2016. április 23. 10.00
Hol?
Hortobágy
Bővebben itt.

 

3. György-napi geotúra a Szent György-hegyen

 

 

7 kilométeres, könnyű-közepes nehézségű kirándulás szakvezetővel Raposka, Szent György-kút - Sárkány-lik - Bazaltorgonák - Kőkapu útvonalon. A szervezők azt javasolják, hogy az időjárásnak megfelelő öltözet és a túracipő mellett esőkabáttal, valamint étellel és itallal is készüljenek a résztvevők. Online menetrendet az odautazáshoz itt találsz: busz, vasút.
Mikor?
2016. április 24. 10.00
Hol?
Szent György-hegy, Bazaltorgonák Tanösvény, találkozó: Raposka, a Fő utcai elágazás után, parkoló a Szent György-kútnál
Még több infó ide kattintva.

 

4. A kaptárkövek nyomában

 

 

Látványos természeti és kulturális értékek mentén halad a Cserépváraljáról induló szombati túra. A Mangó-tető déli oldalában található kaptárköveket elhagyva a Kő-völgy oldalában megbújó fülkés sziklák felé indulnak a résztvevők, majd a Felső-szoros sziklaszurdokának kőgombáit csodálhatják meg, és a túra során a vidék történelmébe is bepillantást kapnak. A Vár-hegyen megnézik a várat, a sziklába faragott középkori gabonás vermeket és a kőkultúra egyéb néprajzi értékeit.
Mikor?
2016. április 23. 9.00
Hol?
Cserépváralja, találkozó: Turisztikai Fogadóközpont
Még több infóért kattints ide.


5. Ürgeles Szabadszálláson

 

 

Áprilisban már meg lehet figyelni az ürgéket http://www.turistamagazin.hu/elocsalta-az-urgeket-a-jo-ido.html, amint földbe ásott üregeik mellett két lábon állva kémlelik a környéket. Erről szól a vasárnapi túra is. A kirándulás során néhány ragadozó madárral is lehet találkozni, különösen szerencsés esetben akár a turulmadárként ismert kerecsensólyom is szem elé kerülhet.
Mikor?
2016. április 24. 08.30-11.00
Hol?
Szabadszállás, találkozó a Szabadszállást Kerekegyházával összekötő műút és a Duna-völgyi-főcsatorna kereszteződésében
Bővebb információért kattints ide.

 

6. Sherpa filmbemutató

 


A Discovery Channel legújabb egész estés, egyedülálló látványvilágú dokumentumfilmje, a Serpa bemutatja a Mount Everesten dolgozó serpák életét, és a tragédiát, amely örökre megváltoztatta a hegymászás történetét. Jennifer Peddom rendező díjnyertes dokumentumfilmje a serpák mindennapi életéről, a turisztikai látványossággá váló kereskedelmi expedíciók árnyoldalairól és a Mount Everest csodálatos világáról szól.

Mikor?

2016. április 24. 19.00

Hol?

Discovery Channel

Bővebb információ itt.

 

7. XI. VITÉZLŐ 

 

 

Jó hangulat, közösségi élmény, meglepetések - ez a Vitézlő túra, ami Szendrőről indul ezen a szombaton. Gyalogos távok: 10, 15A, 15B, 25A, 25B, 35, 50 km, kombinált táv: 22 km gyaloglás és 3 km evezés a festői szépségű Rakaca-tavon. Kerékpáros távok: 50 és 80 km - idén a kerékpárosok is kipróbálhatják a kenuzást. Pénteken és vasárnap kiegészítő rendezvényekkel is várnak.
Mikor?
2016. április 23.
Hol?
Szendrő, rajt és cél: Apáczai Csere János Általános Iskola (Petőfi tér 1-3.)
További információért kattints ide. 

 

Kóstolj bele a tavaszba!

Három környezetbarát és hagyományőrző esemény, illetve jeles nap is kapcsolódik a „Kóstolj bele a tavaszba!” programsorozathoz: a Föld napja, a Tájházak napja és a Szent György-nap.


Április 22-én, pénteken a Föld napja alkalmából lesznek programok országszerte. A nemzetközi eseménynek minden évben két központi témája van, s ezek köré csoportosulnak a nap programjai, túrái, előadásai is. Idén az éghajlat és az étrendünk körül forognak a Föld napjának eseményei. Terítéken lesz a bab, borsó, lencse is, hiszen 2016 a Hüvelyesek Nemzetközi Éve.


Április 23-ra
esik idén a Tájházak napja, amelyről tudni kell, hogy szorosan kapcsolódik a Szent György-naphoz, hiszen az ahhoz legközelebb eső hétvégén rendezik meg. A Tájházak napján feleleveníthetjük a Szent György napi hagyományokat a hazai skanzenekben, lesznek klasszikus népi ételek, szabadban főzés, beüzemelik a régi kemencéket, lesznek vásárok és a helyi népi mesterségek, és népzenés táncmulatságok is megelevenednek.


Április 24-én, Szent György-napján a hagyomány szerint az állatokat először hajtják ki a legelőre. Európa számos országában is ezt a napot tartották a tavasz kezdetének. Magyarországon több népszokás is kapcsolódik ehhez a naphoz, például az állatokat zöld ággal hajtották ki, amihez a termékenységet kötötték, vagy füstön át hajtották, hogy elkerülje őket a baj. Vasárnap tehát mezőgazdasággal, állattartással kapcsolatos programokon vehettek majd részt, lesz lovas ünnep, juhászverseny, és kihajtási ünnep rengeteg háziállattal.


Válassz egy szálláshelyet, túrázz, biciklizz a szabadban és kóstold meg a helyi ételeket! A programokról bővebben itt találsz információt, szálláshelyet ide kattintva kereshetsz. 

 
 

 

 

Cikkajánló