Gigapöfeteget találtak a Budai-hegységben

Rigler Lászlóék egy kb. 3 és fél kilós, 40 centis gombára bukkantak a hétvégén.

Szerző:
TM
Fotó:
Rigler László
2018. szeptember 18.

Rigler Lászlóék egy kb. 3 és fél kilós, 40 centis gombára bukkantak a hétvégén.

A jókora pöfeteg a Budai-hegység egyik kevésbé látogatott részén került elő. A család egyébként évente kétszer-háromszor jár gombászni, amikor a körülmények is adottak, de ekkora óriás pöfeteget még soha nem találtak. „Sajnos miután otthon felvágtuk, a vágás mentén rögtön kicsit elkezdett sárgulni, így nem mertük megkockáztatni, hogy megegyük” - mondta Rigler László.

 

 

Az óriás pöfeteg ugyanis csak fiatalon ehető, fehéres, krémszínű húsa idővel zöldessárgává, majd barnává válik, szaga és íze már kellemetlen. Kettős burka ekkorra széttöredezik, a barna spóratömeg pedig szétszóródik.
Legnagyobb termőtestű vadon élő gombánk júniustól októberig fordul elő tápanyagokban gazdag réteken, legelőkön, szőlőkben, kertekben, erdőszéleken. Akár a félméteres átmérőt és a 10 kg-ot is elérheti. Könnyen felismerhető, hiszen tulajdonképpen egy nagy gömb, a termőtest nem különül el tönkre és kalapra. Rántva, sütve, levesbe és hús mellé is kitűnő.

 


A nevét onnan kaphatta, hogy ha teljesen megérett, és rálépünk, a burkok szétrepednek (a gomba „pöffen”), a spórák pedig kirepülnek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egy horrorfilm főszereplője is lehetne

Őszi erdők ajándéka: őzlábgomba

Nyár, vargányák, beavatás

Cikkajánló