MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.09.11. 11:00,   Szöveg: TM,   Fotó: Fotó: wikipedia / Steveb68

Egy horrorfilm főszereplője is lehetne

A Föld nevű bolygó bővelkedik fura élőlényekben. Jó példa erre a tintahalgomba, amely bizarr megjelenésével szinte sokkolja az embert, és még dögszagot is áraszt.

Fotó: wikipedia / Steveb68

 

Elnézve a tintahalgomba (Clathrus archeri) meghökkentő formáját, nem véletlen, hogy angolul „Devil’s Fingers” az „ördög ujjai” néven emlegetik. A gomba a föld alatt kezd el fejlődni, idővel kiemelkedik, majd az érett burok megreped, amelyből 4–6 vöröses színű polipszerű kar fejlődik ki.

 

A timelapse videón elég látványos, ahogy a gomba kibújik a burokból.

 

A gomba Ausztráliában és Új-Zélandon őshonos, manapság viszont már Európában is megtalálható. Júniustól októberig terem, főleg nedves talajú lomberdőkben. Hazánkban először a hatvanas években a nyugati országrészben bukkant fel, de már a Zempléni-hegységben is lencsevégre kapták. Nemcsak furcsán néz ki a tintahalgomba, de borzasztóan büdös is. Dögszaggal csalogatja ugyanis magához a rovarokat, amelyek a testükre ragadt nyálkával viszik tovább a gomba spóráit. Ugyan nem mérgező, ám förtelmes szagának köszönhetően a nem ehető kategóriába sorolják.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Őszi erdők ajándéka: őzlábgomba

Őszi gombaszüret


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...