Gyereknap az arborétumban – programajánló

Arborétumba menni mindig jó program. Ezen az általános és vitathatatlan tényen túl ezen a hétvégén azonban még más nyomós érveink is van arra, miért érdemes meglátogatni a hazai arborétumokat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztració)
2021. május 28.

Arborétumba menni mindig jó program. Ezen az általános és vitathatatlan tényen túl ezen a hétvégén azonban még más nyomós érveink is van arra, miért érdemes meglátogatni a hazai arborétumokat.

Az egyik, hogy május 29-én van az Arborétumok napja, amit mi mással is lehetne szebben ünnepelni, mint az egyik, vagy netán több ünnepelt meglátogatásával. Az Arborétumok napját 2015 óta rendezik meg, azzal a céllal, hogy felhívják az emberek figyelmét a hazai növényritkaságokra, hazánk változatos növényvilágára és kultúrtörténeti parkjainkra.

Ha a hazai arborétumok között szeretnétek böngészni, kattintsatok a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének oldalára, ahol egy helyen megtaláljátok a szövetség tagkertjeit és azok weboldalának címét.

A másik ok pedig, amiért ez az arborétumos ajánló elkészült, az a Nemzetközi Gyereknap, amelynek apropóján hétvégén az ország három arborétumában, Badacsonyörsön, Budakeszin és Szarvason is izgalmas programokkal is várják a gyerekeket.

Mozgalmas hétvége a Folly Arborétumban

Május 29-én, az arborétumok napja alkalmából szombaton 11, 14 és 17 órakor vezetett túrával várják a látogatókat a badacsonyörsi Folly Arborétumban.

A vezetett túra kiegészítő ára: 1500 Ft/fő. A túrákra a helyszínen lehet jelentkezni.

Május 30-án, vasárnap pedig a gyerekeket várják különböző foglalkozásokra. 11:30-tól interaktív kerti séta indul kicsiknek, virágkarkötő készítéssel. Délután 14-16 óra között gyereknapi kézműveskedés lesz, Folly mese illusztrálásával, origamival, hajtogatással.

A programokra a helyszínen lehet jelentkezni, az interaktív túra ára: 1200 Ft/fő, a kézműves foglalkozás ára: 1200 Ft/fő.

Pár éve mi is bejártuk az arborétumot, és jó szívvel ajánljunk mindenkinek. Korábbi élményeinket és Folly Rékával készült interjúnkat ide kattintva tudjátok elolvasni.

További információk a Folly Arborétum oldalán.

Családi túra az Odvas rejtekbe

A Szarvasi Arborétum képes arra, amire csak kevesen, minden évben elő tudnak rukkolni valami újdonsággal. A gyereknapi családi séta is egy ilyen újdonságot mutat be. A vezetett családi túra a kert Odvas rejtekébe vezet, ahol az eddig nem látott parkerdei élmények és játékok fedezhetők majd fel.

Az Ökojátékparkban állati nyomkeresés, kézműves foglalkozás várja a gyerekeket, persze csak miután felfedezték az izgalmas játékokat. Például a vakond-kémlelőt, a zöld labirintust, az odvasfa-csúszdát és pókhálós hintát. A program az illatos gyógynövény -, és fűszerkertben zárul.

A program kezdő időpontja és a találkozási hely: 2021. május 29. 13 óra, az arborétum főbejárata. A vezetett túra időtartama: 3-3 és fél óra, és minimum 10 fő részvétele esetén indul.
A program ára: 2 500,-Ft/fő arborétumi belépőjegy vásárlása nélkül, vagy 1500,-Ft/fő arborétumi belépőjegy vásárlása mellett.Védettségi igazolvány a részvételhez nem szükséges. Előzetes bejelentkezés szükséges a +36 30 9530 58-as telefonszámon.

További információk a Pepi-kert oldalán.

Gyereknapi kincskeresés a Budakeszin

A Budakeszi Arborétumban gyereknapi kincskeresésre várják a családokat. Szombaton és vasárnap a gyerekeknek az arborétumi séta során egy-egy elrejtett ezüsttobozt kell megtalálni, amit aztán a főbejáratnál apró ajándékra tudnak beváltani. Az arborétum munkatársai azt kérik, minden gyerek csak egy tobozt gyűjtsön, hogy másoknak is jusson.

Az 1959-ben alapított arborétum területén korábban az Erdészeti Tudományos Intézet Kísérleti Telepe működött, ahol abban az időszakban több tíz hektáron történtek erdőtelepítések, amely során 1060 növényfajtából álló állományt hoztak létre. Az arborétum alapítása után ezt tovább bővítették, mára a terület a Budai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területe.

A növények mellett állatok is láthatók itt. Az erdei tóban őshonos mocsári teknősök élnek, az állatsimogató területén pedig kis madárházban figyelhetőek meg kacagó gerlék és fürjek.

További információk a Budakeszi Arborétum oldalán.

Bár külön programmal nem készülnek, de Nemzetközi Gyermeknap alkalmából az Agostyáni Arborétum május 30-án ingyenes belépést biztosít a 18 éven aluli gyermekek számára.További információk: verteserdo.hu

Cikkajánló