Gyönyörű kilátót adtak át Lillafüred felett

A Zsófia-kilátó az 1900-ban átadott eredeti építmény mintájára született újjá, de a kor követelményeinek megfelelően változtattak rajta, így például már nem létrán kell felmászni rá.

Szerző:
Turista Magazin
2022. augusztus 22.

A Zsófia-kilátó az 1900-ban átadott eredeti építmény mintájára született újjá, de a kor követelményeinek megfelelően változtattak rajta, így például már nem létrán kell felmászni rá.

Piros betűs ünnep volt a hazai természetjárás történetében 1900. június 3-a, mikor is hatalmas ünnepség keretei között adták át a Dolka-hegy déli oldalára felhúzott Zsófia-kilátót. Az építményt egy szép, kupolás tetőszerkezetet kapott, amely – a Palotaszállóval együtt – jellegzetes látképe lett Lillafürednek egészen az 1950-es évekig, ekkor ugyanis elbontották a „Szikla” nevű légvédelmi központhoz tartozó antenna építése miatt.

Anya és leánya, mint a környék névadói

A kilátó névadója széki Teleki Zsófia grófnő, aki az akkori főispán, báró Vay Béla felesége volt. A főispánné a Borsodi Bükk Egylet alapító tagjaként a magyar természetjárás lelkes támogatója volt egész életében. Külön érdekesség, hogy Zsófia grófnőről a kilátót, míg lányáról magát Lillafüredet nevezték el.

Azóta a feleslegessé vált antenna is az enyészeté lett, így az ÉSZAKERDŐ Zrt. – egy uniós pályázat részeként – felépítette az eredeti Zsófia-kilátó mását, de már a kor követelményeinek megfelelően. Az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, létrák helyett pedig biztonságos lépcsősor vezet a kilátóteraszra, valamint interaktív látvány- és tájékoztató-elemekkel is gazdagodott a kilátó.

Szerencséje volt az augusztus 23-ai átadóra meghívott vendégeknek, mert ugyan lógott az eső lába, de a délelőtti ceremóniára végül kisütött a nap és az alacsonyan szálló felhők is szétoszlottak, így teljes pompájában lehetett megcsodálni az új kilátót és festői környezetét. Az építmény egyébként már hetekkel ezelőtt elkészült, és ugyan egy szalaggal le volt zárva, de így is több százan keresték fel naponta, hétvégente pedig nagy tumultus alakult ki a környékén.

Megközelíteni a legegyszerűbben a felsőhámori Kohászati Múzeumtól tudjuk, innen indul a kilátó „kedvéért” újjáépített és kék háromszöggel jelzett gyalogút, amely meredeken szerpentinezve vezet (1,4 km, 141 m szint) a kilátóig. Megéri a fáradságot felkapaszkodni Dolka-hegy oldalába, ugyanis a kilátó teraszáról gyönyörű panoráma nyílik a környékre, a show-t természetesen a Palotaszálló és a kis tó viszi el, de jól megfigyelhető a Bükk-fennsík, és a Felsőhámor és Lillafüred feletti meredek, erdős hegyoldalak.

AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

Az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el támogatást közjóléti létesítményeinek fejlesztésére. A lillafüredi Zsófia-kilátó a GINOP-7.1.2-15-2017-00017 azonosítószámú, „Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat keretében, 51,28 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból épült meg. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.









Cikkajánló