Ebből a kilátóból az egész Balatont belátni

Június 14-én adták át a Balatonberény-Somoshegy területén épített kilátót, ahonnan a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig ellátni.

Szerző:
Turista Magazin
2022. június 15.

Június 14-én adták át a Balatonberény-Somoshegy területén épített kilátót, ahonnan a Keszthelyi-öböltől a Tihanyi-félszigetig ellátni.

Akik a 76-os úton autóztak a Balaton délnyugati csücskénél, egy új kilátót pillanthattak meg az elmúlt hónapokban a Panoráma étterem szomszédságában. A 15 méter magas, 5 szintes, fából készült építményt hivatalosan június 14-én adták át, és ahogy a mellette található vendéglátóipari egység neve is mutatja, nagyon is érdemes megállni miatta, mert egészen egyedülálló panorámában lehet részünk minimális energiabefektetéssel.

A minimális energiabefektetés alatt azt kell érteni, hogy ezúttal nem kell hegyet másznunk, hanem közvetlenül a kilátó mellé parkolhatunk, így csak néhány lépcsőfokot kell letudnunk a kilátásért.

A tágas kilátóteraszról meseszerű kilátás nyílik a Balaton-felvidék tanúhegyeire, a Keszthelyi-öböltől kezdve egészen a Tihanyi-félszigetig belátni legnagyobb tavunkat, így ha van távcsövünk, ne hagyjuk otthon, de így is sok időt el lehet eltölteni nézelődéssel, a számtalan település és hegy beazonosításával.

Kedves gesztus volt a beruházó SEFAG Zrt. részéről, hogy a kilátó mellett pihenőpadokat, asztalokat és szemeteseket is telepítettek, így a hely ideális egy kis pihenésre, akár autóval, bringával, vagy gyalogosan keressük fel.

AZ MTSZ-SZEL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG

A Balatonberény-Somoshegy területén épített kilátó a GINOP-7.1.2-15-2017-00018 számú, „Somogy bejárható varázsa” című pályázat keretében valósult meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a SEFAG Zrt.-vel konzorciumi együttműködésben.

A 46 millió forintos költségvetésű kilátó építése mellett a Deseda-tó, -patak és arborétum, valamint a Kereki vár területén is valósít meg turisztikai fejlesztést a SEFAG Zrt. A Desedán az arborétumba vezető faszerkezetű hidat újítja fel, valamint az országos műemlékvédelem alatt álló Kereki várat, a balatoni térség egyetlen megmaradt kővárát, illetve az ide vezető gyalogos túraútvonalat is fejleszti. A teljes projekt 213 millió forintos támogatásban részesült. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.


Cikkajánló