Gyönyörű tavaszi arcát mutatja a természet - Hétvégi programajánló

Javában zajlik a tavasz. Ilyenkor a zöld erdők, dombok és virágzó rétek lélekemelő látványossággal ajándékozzák meg a túrázót. Ajánlunk pár klassz erdei programot a hétvégére. 

Szerző:
TM
Fotó:
Facebook.com / Galyatető Turistacentrum
bfnp.hu
Facebook.com / Bailavidrum
Facebook.com / Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága
Lánczi Péter
2019. május 6.

Javában zajlik a tavasz. Ilyenkor a zöld erdők, dombok és virágzó rétek lélekemelő látványossággal ajándékozzák meg a túrázót. Ajánlunk pár klassz erdei programot a hétvégére. 

Családi túranap a Mátrában, kirándulás a vadregényes Gaja-szurdokban, orchideatúra az Aggteleki-karszton, vízitúra a Fehér-Körös medrében, játékos meseösvény a Kő-hegyen, illetve a Vendvidék szépségei is várnak rád a hétvégén. Ha a természetbe vágysz, egyikkel sem lőhetsz mellé.

 

1. NyitniKÉK túra- és családi nap a Mátrában

 

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a NyitniKÉK túra- és családi napot a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében. A túranapnak a Galyatető Turistacentrum ad helyet, mely kiindulási pontja és célja is az egyes kirándulásoknak. Öt különböző túra várja a kisgyermekeseket, a kutyásokat és azokat is, akik egy komolyabb kihívásra várnak. A testmozgás után mátrai helyi ételeket előállító termelők és különböző kézműves-foglalkozások adnak további szórakozási lehetőséget az érdeklődőknek. A tartalmas nap után pedig a Galyatető Turistacentrum étterme ideális lehetőség az elégetett kalóriák pótlására.

 

Mikor?
2019. május 11. 9.00 - 17.00
Hol?
Mátra, Galyatető Turistacentrum
Bővebb információ ide kattintva.

 

2. Kirándulás a vadregényes Gaja-patak szurdokvölgyében

 

A 6 + 6 kilométeres vezetett túrán a résztvevők megismerhetik Jásd környékének látványos természeti értékeit. Az útvonal érinti Szentkutat, a Márkusvár földsáncmaradványait, a Poós-vízimalmot, a Vadalmás-forrást, a Zsidó-hegyi földtani alapszelvényt és a Római fürdő vízesését. A túra időtartama: kb. 6 óra.

 

Mikor?
2019. május 11. 10.00 - 16.00
Hol?
Bakonynána
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

3. Meseösvény a Kő-hegyen

 

A Szentendre közeli Kő-hegyre vezet a Bailavidrum meseösvénye. Erdei kirándulás, sok-sok játékkal, mókával, és a Kígyókirály meséjével. Ezúttal egy 2,8 kilométeres, hegyre felkapaszkodós túra vár rátok. Útközben a mesébe építve megnézhetitek a Vasas-hasadék mohazöld falait és egy békakuruttyolástól hangos tavat is, hogy végül eljussatok a Kő-hegyi menedékházhoz. A szokásosnál hosszabb és erőt próbálóbb kirándulásra számítsatok. Babakocsi helyett a háti hordozó használatát ajánljuk.

 

Mikor?
2019. május 11. 9.00 - 13.00
Hol?
Kő-hegyi menedékház
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

4. „Három Város”-túra

 

A „Három Város” elnevezésű túra nemcsak a gyalog-, de a kerékpáros és a vízitúrázóknak is programlehetőséget kínál. Az útvonal a közép-békési térség három városát: Békést, Békéscsabát és Gyulát köti össze, jól jelzett turistautakon, illetve a településeken kívül, jellemzően erdei, ligetes környezetben vezet. A gyalog- és kerékpáros túrán növelheted Olimpiai Ötpróba pontjaidnak számát is. A vízitúrázók a három egymáshoz közeli dél-alföldi várost összekötő Élővíz-csatorna 33 km-es vadregényes szakaszán, az egykori Fehér-Körös medrében evezhetnek.

 

Mikor?
2019. május 11. (vízitúra) - május 12. (gyalog- és kerékpártúra)
Hol?
Békés-Békéscsaba-Gyula-útvonalon
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

5. Orchideatúra az Aggteleki-karszton

 

Az orchideák nyomába eredhetünk az Aggteleki-karszton. A 6 kilométeres túra során a májusi virágszőnyeg fantasztikus látványában és számos orchideafaj szépségében gyönyörködhetünk. A programra előzetes jelentkezés szükséges.

 

Mikor?
2019. május 11. 10.00 - 13.00
Hol?
Jósvafő, Szölőhegy; találkozóhely: Kúria Oktatóközpont és Lovasbázis
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.

 

6. Vendvidék-túrák

 

A teljesítménytúrán bejárhatjuk a Vendvidék legszebb tájait. Választhatunk 42, 25 és 12 kilométeres távok közül. Mivel a túrák átmennek Ausztriába és Szlovéniába is, a résztvevők személyazonosító igazolványt mindenképpen hozzanak magukkal.

 

Mikor?
2019. május 12. 7.00 - 18.00
Hol?
Felsőszölnök
Bővebb információ és jelentkezés ide kattintva.
 

7. Madarak és Fák Napja a kőszegi Alsó-réten, „Miénk itt a rét!” természetvédelmi program

 

Játékos vetélkedő izgalmas feladatokkal és természetközeli élményekkel. Pénteken általános iskolák és óvodák, szombaton pedig családok vehetnek részt a megmérettetésen. A legeredményesebbeket ajándékok várják. A város és a rendezvény helyszíne között Pananet élményjárat közlekedik, így lehetőség nyílik a burgenlandi és nyugat-dunántúli természetvédelmi területek hálózatának megismerésére.

Mikor? 

2019. május 10-11.

Hol?

Kőszeg, Alsó-rét

Bővebb információk ide kattintva.

Cikkajánló