Gyorsan fogynak a jegyek a legnépszerűbb mikulásvonatokra

Az téli ünnepek sorozatából idén sem maradhatnak ki a hazai erdei vasutak különjáratai, amelyek a gyerekek és felnőttek számára már korántsem csak a Télapó feltűnése miatt lehetnek érdekesek. A három legnagyobb program idén is Lillafüreden, Királyréten és a budapesti Gyermekvasúton vár.

Szerző:
Gulyás Attila/ Északerdő Zrt/gyermekvasut.hu
Fotó:
Gulyás Attila/ Északerdő Zrt
2018. november 22.

Az téli ünnepek sorozatából idén sem maradhatnak ki a hazai erdei vasutak különjáratai, amelyek a gyerekek és felnőttek számára már korántsem csak a Télapó feltűnése miatt lehetnek érdekesek. A három legnagyobb program idén is Lillafüreden, Királyréten és a budapesti Gyermekvasúton vár.

Napfényes téli erdő, akár ropogós hó, az út végén pedig zakatolás hazafelé a kályha fényénél: az erdei vasutak az év szinte összes napján fokozzák egy-egy túra élményét, de talán a leghangulatosabb alkalmak decemberben várnak. Karácsonyi fények, szórakoztató programok és mesemondók várják a családokat. A kisebb vasutak néha csak egy-egy különjárat erejéig ébrednek fel a téli álmukból, a forgalmasabb helyszíneken azonban tucatnyi tematikus járat közül választhatnak az utasok, akiknek ajánlott lehet már most körülnézni a lehetőségek között. Amíg a jellemzően csak nyáron közlekedő vasutakon néha csupán december első napjaiban hirdetik meg a programjukat, addig a nagyívű előadásokra a jegyek már novemberben elfogyhatnak. Összeállításunkban az utóbbiakat vettük sorra.

Lillafüredi Mikulásvonat

November 22-én indul a Lillafüredi Erdei Vasút 25 napon át tartó rendezvénysorozata, ahol minden jelmez, díszlet, közös tánc és dal azért születik, hogy az érkező családok két és fél órára kiszakadjanak a hétköznapi rutinból, elmerülhessenek a mesék csodálatos világában.

 


 

Az elmúlt 15 évben a szervezők által megálmodott Mesebirodalom közel 250 000 látogatónak nyújtott felhőtlen kikapcsolódást és hangulatos családi programot az adventi időszakban. A 100 fős állandó stáb idén a zsémbes Grincs történetét, a nagy Ho-ho-ho horgász téli kalandját és Aranyhaj esküvőjét dolgozza fel a tőlük megszokott humorral és kedvességgel.

A kivilágított, fűtött kocsikból álló vonatok december 16-ig minden nap négy alkalommal közlekednek, és a vasút egyedülálló, liftes kocsijának köszönhetően kerekesszéles utasok szállítására is alkalmasak, sőt a segítséggel élők számára ingyenes részvételi lehetőségek is elérhetők.

 


Jegyek kizárólag elővételben kaphatók, időponttól függően 1900-2600 Ft-os áron. A járatok a Dorottya utcai végállomásról indulnak, a többi állomáson, például Lillafüreden nincs felszállási lehetőség. Bővebb információ, jegyvásárlás, és csoportos bejelentkezés a www.mikulásvonat.hu oldalon

 

Utazás a Mikulással a Gyermekvasúton
December 1-jén és 2-án a Mikulás és segítői, a krampuszok, ismét - immár 22. éve - birtokba veszik a Gyermekvasutat, hogy együtt vonatozzanak a gyerekekkel. Közös éneklés, játékok és személyes találkozás a Mikulással, aki édességekből összeállított mikuláscsomaggal ajándékoz meg minden gyereket. A vonatok hagyományosan a Hűvösvölgy állomásról indulnak, ahova az érkezőket a krampuszok gyermekprogramokkal, közös tánccal, játékokkal és finomságokkal várják.

 

 

Az egy útra szóló (Hűvösvölgy - Szépjuhászné - Hűvösvölgy) részvételi jegy gyermekek részére 2500 Ft, felnőtt kísérőik részére 2000 Ft.

 

A vonatok reggel 8.20-tól 17.20-ig óránként indulnak, menetrend szerint a Szépjuhászné állomáson fordulnak meg. Fel- és leszállás csak Hűvösvölgy állomáson lehetséges, a helyfoglalás érkezés szerint történik. A mikulásprogram vonatain felnőtteknek és gyerekeknek is csak előre megváltott jegyekkel lehet utazni, melyek kizárólag a Gyermekvasút hűvösvölgyi „Otthonépületében” és a Broadway Jegyirodákban kaphatók, valamint a broadway.hu oldalon. Hűvösvölgyben október 22-től, keddtől péntekig 10.00-től 18.30-ig, hétvégén 10.00-től 17.00 óráig várják az érdeklődőket, hétfőn az árusítás szünetel.

 

Száncsengő és rénszarvas-expresszek a Királyréti Erdei Vasúton
A Börzsöny déli kapujába vezető erdei vasúton szintén nagy hagyománya van az ünnepi járatoknak, amelyeken idén háromféle program is várható, de ezek egyikére már november közepén elfogytak a helyek, míg a második esetében legkésőbb december 3-ig kell jelentkezni.

 

 
A december 5. és 7. között közlekedő Száncsengő Expresszeken napi több alkalommal találkozhatunk a Mikulással és segítőivel, az aranyos manócskáival és a kevésbé kedvelt, de szintén jószívű krampuszokkal. Királyréten egy hosszabb tartózkodás alatt lehetőségük lesz a gyerekeknek elmondani a karácsonyi kívánságukat teázás és nassolás mellett. Jelenleg már csak ezen az előzetes jelentkezéshez kötött programon vannak szabad helyek, a jelentkezési határidő december 3.

 


Aki „csak” egy átlagos kisvasúti utazásra vágyik a Mikulás társaságában, azt regisztráció nélkül is szeretettel várják a december 2-án és 9-én közlekedő menetrend szerinti járatok, amelyek ezeken a napokon a különleges utasaikhoz méltó módon, Rénszarvas Expressz néven futnak. A nagy érdeklődésre való tekintettel ezeken a napokon is erősen ajánlott előzetesen bejelentkezni annak, aki néhány főnél nagyobb csoporttal készül, hogy a vasút még időben gondoskodhasson további kocsik beállításáról.

További, friss információk és jelentkezés a vasút weboldalán.

A téli zakatolások folytatódnak
Természetesen a fenti felsorolás még nem teljes, hiszen az eddigi években hazánk 23 erdei vasútjának többségén számíthatunk még hasonló programokra egy-egy jeles napon, vagy akár több egymást követő alkalommal is. Ezekről, és a lassan közelgő szilveszteri programokról hamarosan újabb összeállítással jelenkezünk.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Újra menetrend szerint pöfög a gyermekvasút gőzöse
Felismered hazánk legszebb vasútvonalait?
Kisvasutazás extrákkal

Cikkajánló