Ha szeretnél valami zöldet látni a téli szürkeségben – Örökzöld arborétumok

Az örökzöldekben és fenyvesekben gazdag arborétumok két okból is tökéletes terepet nyújtanak egy kiránduláshoz. Az egyik, hogy színt csempésznek a sápadt januári tájba, a másik, hogy a hideg tél idején is gyönyörűek tudnak lenni. Kedvenceinket ajánljuk, amelyeket ilyenkor, az egyhangú téli szürkeség idején is megéri bejárni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Judit (Kiemelt kép)
2024. január 18.

Az örökzöldekben és fenyvesekben gazdag arborétumok két okból is tökéletes terepet nyújtanak egy kiránduláshoz. Az egyik, hogy színt csempésznek a sápadt januári tájba, a másik, hogy a hideg tél idején is gyönyörűek tudnak lenni. Kedvenceinket ajánljuk, amelyeket ilyenkor, az egyhangú téli szürkeség idején is megéri bejárni.

Folly Arborétum, a Balaton „fenyőmúzeuma”

A Balaton rajongóinak nem kell nagyon magyarázni, hogy a tó és környéke télen is magával ragadó. A zúzmarás, hófödte vagy a jégpáncélba zárt balatoni táj mesésen mutat. A Badacsonyörs fölött található Folly Arborétum és Borászat gyűjteményében pedig több mint négyszáz örökzöld fenyőfélét, különleges cédrusokat, ciprusokat, borókát ismerhetünk meg.

Az örökzöld, hatalmas fenyők mellett kétszáz lombos fa és cserje is él az Örsi-hegyen, melyek között kitáblázott tanösvények kanyarognak, de szakvezetés is kérhető.

Az arborétum egy magasabb pontján egy fenyőtoboz alakú toronyból, a magasból lenézve is megcsodálhatod a környező tájat, de a kilátás szinte mindenhonnan pompás.

Az arborétum január 1-től március 15-ig minden nap 10 órától 18 óráig várja a látogatókat, kivéve szombaton, mert akkor 20 órakor zárja kapuit. A felnőttjegy 2900 forintba kerül, míg a nyugdíjas és a 18 éves korig kapható gyermekjegy 2200 forintba. A családi jegy 8000 forint. Az arborétumban akár bor- és szörpkóstolón is részt lehet venni – további információkat a honlapjukon találhatsz.

Zöld óriások és törpék – Vácrátót arborétuma

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert az ország egyik legnagyobb arborétuma, és itt található hazánk legnagyobb élőnövény-gyűjteménye is. Gazdag fenyőgyűjteményével képzeletben akár körbe is utazhatjuk a Földet. A világ minden tájáról vannak itt örökzöldek, és egy kellemes séta során ízelítőt kapunk a fenyőfélék sokféleségéből. Találunk Vácrátóton erdeifenyőt, lucot, jegenyét, ciprust, cédrust és borókát is szép számmal. Sőt, törpe méretűt és óriást is.

A numídiai jegenyefenyő például 40 méteres magasságával a kert legmagasabb fája. Az észak-afrikai Atlasz-hegységben honos fenyőnek nemcsak a mérete rendhagyó, de a tobozai is, ugyanis azok nem egészben potyognak le, hanem pikkelyekre és magvakra esnek szét.

Az arborétumi bóklászás közben a gyönyörű növényeken kívül romantikus hangulatú épületromok, régi vízimalmok esnek az ember útjába.

A kert országos jelentőségű természetvédelmi terület, mely műemléki védelem alatt áll, és kutatási központként is működik.

A Nemzeti Botanikus Kert november 1. és február 28. között minden nap 8 órától 16 óráig látogatható. Hétfőnként az üvegházak növényvédelmi okokból zárva tartanak. A felnőttjegy 2200 forintba, a diák/nyugdíjas 1500 forintba kerül, családi jegyet pedig 6000 forintért kaphattok. További kedvezményeket a kert weboldalán találtok.

Eldugott arborétum a visegrádi hegyek között – Bertényi Miklós Füvészkert

Kevesen tudják, hogy az Apát-kúti-völgyben az Ördögmalom Étterem mögött egy vadregényes arborétum rejtőzik. Ami ráadásul egy klasszikus arborétum, zúgó fenyvesekkel, szép idős fákkal, rétekkel és hangulatos sétautakkal.

A 16,5 hektáros füvészkert alapjait az 1960-as években rakták le, amikor Eőry Gyula erdőmérnök hallgató diplomamunkája alapján az itt lévő gyenge sarjeredetű gyertyán- és akácállományok helyére luc-, duglász-, erdei- és vörösfenyő csemetéket telepítettek. Leginkább azért, hogy az itt kirándulóknak része legyen valami másban, egy kis magashegységi hangulatban. A terület arborétummá történő kialakítása 1978-ban indult meg, majd 1991-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, nevét a tervet megvalósító egyik erdőmérnökről, Bertényi Miklósról kapta.

A füvészkertbe az Ördögmalom Étteremben, nyitvatartási időben tudunk jegyet venni. A felnőtt belépőjegy 1000 forintba, a nyugdíjas 500 forintba kerül. Külön díjazásért túravezetőt is kérhetünk a kiránduláshoz. A kert kutyával látogatható, a felelős kutyatartás erdei szabályainak és normáinak betartásával. Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a füvészkert bejárásával és egyedi látnivalóival. Bővebb információ a füvészkertről a Pilisi Parkerdő Zrt. oldalán olvasható.

Cikkajánló