Hajóroncs bukkant elő az apadó Dunából

Újra előbukkant Vámosszabadi közelében a Duna medrében pihenő hajóroncs, de pontos eredetét még ma is rejtély övezi.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTI/Krizsán Csaba
2022. augusztus 18.

Újra előbukkant Vámosszabadi közelében a Duna medrében pihenő hajóroncs, de pontos eredetét még ma is rejtély övezi.

A Duna alacsony vízállása miatt ismét előbukkant a vízből Vámosszabadi és Nagybajcs között az a hajóroncs, amelyet sok helyen egy második világháborúban elsüllyedt orosz hadihajóként említenek. Legutóbb 2018 októberében vált láthatóvá az akkori csapadékszegény időszak miatt.

A medvei hídtól egy kilométerre található hajóroncs eredete azonban máig tisztázatlan. Az egyik legnépszerűbb sztori szerint 1945-ben futott itt aknára és süllyedt el egy orosz páncélozott ágyúnaszád, amit egy, a közeli Medve településen található szovjet emléktábla miatt gondolnak lehetségesnek. A táblán nyolc szovjet katona neve szerepel, viszont haláluk időpontja különböző. Az is megkérdőjelezi ezt a verziót, hogy a feltételezett „BK-244”-es jelzésű naszádot hivatalos iratok szerint még az elsüllyedés évében kiemelték, hogy javítható-e, majd szétszedték.

A lehetséges verziók között szerepel még, hogy esetleg aknamentesítő hajó roncsa pihen itt, vagy a Csehszlovák Határőrségé volt egykor, de civil hajókat se zárták ki, köztük a német "Voltan" is képbe került.

A hajóroncs egyébként a vízi közlekedést nem zavarta az elmúlt évtizedekben, mivel nem hajózási útvonalon fekszik.

A hajóroncs történetéről Orbán Gábor felvidéki magyar hadtörténész írásában olvashatsz bővebben.

Cikkajánló