A Duna is apad – Felszínre bukkant az Ínség-kő

A fővárosi szakaszon 89 centire apadt a Duna. A Szabadság hídnál található jellegzetes szikla csak aszályos időszakban látszik.

Szerző:
TM / idokep.hu
2022. augusztus 12.

A fővárosi szakaszon 89 centire apadt a Duna. A Szabadság hídnál található jellegzetes szikla csak aszályos időszakban látszik.

A Vízügy mérései szerint augusztus 11-én a Duna 89 centiméterre apadt folyó fővárosi szakaszán – adta hírül az időkép. Bár a vízállás nagyon alacsony, kritikus helyzetről még nem beszélhetünk. Ennél a vízállásnál ugyanis mértek már sokkal alacsonyabbat is.

A Szabadság híd szomszédságában, a Gellért-hegy lábánál található Ínség-kő vagy Ínség-szikla onnan kapta nevét, hogy csak alacsony vízállás idején (95 cm alatt), „ínség idején” látszik ki a vízből.

Ezt a jelenséget 2003 szeptemberében, 2011 novemberében, 2015 szeptemberében is meg lehetett figyelni. A 2018-as aszály idején először augusztusában vált láthatóvá, ugyanezen év októberében pedig a Duna abszolút negatív rekordja is megdőlt: ekkor 33 cm-t mértek.

A Vízügy.hu sajtóközleményéből az is kiderül, hogy „a Duna-vízgyűjtőn az éghajlati átlaghoz képest 25%-os, míg a Tiszáén 31%-os csapadékhiány alakult ki” – olvasható az időkép oldalán. A hazánk területén üzemelő 12 vízügyi igazgatóságból 10 területén van érvényben vízhiány elleni készültség. Több folyónkon már megdőlt a negatív rekord.

Cikkajánló