Halálos lavinabaleset a Nagy-Fátrában

Sajnos ismét áldozatot követelt a téli magashegyi túrázás, ezúttal a Magas-Tátránál szelídebb domborzatú Nagy-Fátrában történt tragédia.

Szerző:
magas-tatra.info / Turista Magazin
Fotó:
magas-tatra.info / hzs.sk
2021. december 14.

Sajnos ismét áldozatot követelt a téli magashegyi túrázás, ezúttal a Magas-Tátránál szelídebb domborzatú Nagy-Fátrában történt tragédia.

Tegnap, 2021. december 13-án érkezett a bejelentés a szlovákiai Hegyi Mentőszolgálathoz (HZS), hogy a Nagy-Fátra (Veľká Fatra) legmagasabb csúcsa, az Ostredok és a szomszédos Krížná közötti területen egy lavina magával ragadott és teljesen maga alát temetett két síelőt. Sajnálatos módon a baleset szemtanúi nem rendelkeztek az ilyen esetekben sokszor életmentőnek számító lavinakereső eszközzel, amely lehetővé teszi a a lavina által betemetett személyek gyors felkutatását. Márpedig az időtényező ilyenkor életbevágó, a hó alatt adott esetben csak percei vannak az esetleges túlélőknek. A segélyhívás eredményeképpen azonnal elindultak a hegyimentők, akik még egy különleges, a hó által betemetett személy telefonkészülékének felkutatására szolgáló eszközt is bevetettek.

Sikerült is megtalálni egy egyik, 46 éves sízőt, de a mentőorvos sajnos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A másik eltemetett személyt december 13-án napnyugtáig nem sikerült felkutatni, a mentőakciót pedig sötétedés után félbeszakították a fokozott lavinaveszély miatt. A keresés a mai napon folytatódik.

Vonzó, de veszélyes

A Nagy-Fátra főgerince egy álló, É-D irányú Y-ra hasonlít: az Y szára a hegység legmagasabb része, ahol viszonylag egységes, lapos, havasi rétekkel borított hátakat találunk. Ezt, a hegység főcsúcsának (Ostredok, 1596 m) is helyt adó szakaszt „meztelen” Fátrának (hôlna Fatra) is hívják. Az egységes füves gerinc ideális téli túratereppé avatja a Nagy-Fátrát.

A karókkal jelzett téli gerincút lavina szempontból biztonsággal járható, de a Nagy-Fátra központi részének füves lejtői nem lebecsülendők, sőt, kifejezetten lavinaveszélyesek (a hegység kalauza szerint több mint 150 lavinaveszélyes lejtő található itt). Még történelmi lavinák is előfordultak a Nagy-Fátrában, mint például 1924-ben, amikor éppen a Krížna egyik oldalán megcsúszott hótömeg vitte el Rybie település több házát is, 18 ember halálát okozva.

Cikkajánló