Hamarosan a tiétek az ország legmodernebb turistalétesítménye!

Már csak néhány hónap, és teljesen elkészül a Galyatető Turistacentrum. A visszaszámlálásig pillantsatok bele cikkünkbe, amelyben összegyűjtöttük, milyen különleges szolgáltatásokkal vár titeket a minden igényt kielégítő turistalétesítmény.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
László Dénes
Bernard Tamás
2015. március 18.

Már csak néhány hónap, és teljesen elkészül a Galyatető Turistacentrum. A visszaszámlálásig pillantsatok bele cikkünkbe, amelyben összegyűjtöttük, milyen különleges szolgáltatásokkal vár titeket a minden igényt kielégítő turistalétesítmény.

A korábban a Galyatetői nagyszálló munkásszállójaként és raktáraként működő épület az utóbbi években kihasználatlanul, elhanyagoltan állt a mögötte lévő nyilvános vizesblokkal együtt. Elsőként a tetőt bontották le, majd hozzáláttak a bővítési munkálatokhoz is a NARTARCHITECTS munkatársai, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron többszörös Kinizsi 100-as teljesítménytúrázó építész tervei alapján.


Az ökoturisztikai központként aposztrofálható épület intelligens házként működik. A szekrények, a zuhanyzó, illetve maga a bejárat is mágneskártyával nyitható. A fűtés hőszivattyús rendszerrel történik, padló- és falfűtés működik, a közös helyiségben pedig alkalmanként a nagy kandalló szolgáltatja a meleget. A szállás emellett környezetbarát is: a tetőn napkollektorokat, az udvaron napelemeket helyeztek el, ezek felelnek a meleg vízért és az áramért. A tetőkön összegyűjtött csapadékvíz a vécék öblítését szolgálja, ez is a környezetterhelést csökkenti.

 

 

Az egykori munkásszálló Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron többszörös Kinizsi 100-as teljesítménytúrázó építész tervei alapján született újjá


A földszinten recepció, bisztró, mosdók, sítároló, konyha, valamint kiszolgáló helyiségek találhatóak, és kialakítottak egy fürdőszobával ellátott akadálymentesített szobát is. Az első emeleten 5 darab 2-4 ágyas, mosdóhelyiséggel ellátott szoba, a második emeleten pedig a dormitórium, a bakancsos szálláshely kapott helyet. Itt 4 ágyas fülkéket alakítottak ki, a fürdőszoba pedig a folyosó végén található. A turistaháznál kempingezési lehetőség is adott: a vendégek a felújított, korszerű vizesblokkot használhatják ittlétük során. A hosszabb túrákat teljesítő vendégeknek lehetőségük lesz a ruháik kimosására is.

 

 

A tágas tetőtéri szobák egyike 


A centrum egyik különlegessége, hogy zarándokhelyként szintén funkcionál: a szellemi felfrissülésre vágyók is megtalálják a kedvükre való kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget. Udvarán úgynevezett „csendes helyiség” található, amelynek ablakai nincsenek, a fény a Göncölszekér, illetve a Kisgöncöl formában elhelyezkedő réseken keresztül szűrődik be az észak felé tájolt szobába.


A Galyatető Turistacentrum azok számára is tartogat meglepetéseket, akik nem szállnak meg a házban: hazánkban elsőként, egyedülálló módon ugyanis itt valósul meg tesztközpont és üzlet, ahol az outdoor sportok rajongói cipőket, bakancsokat, kerékpárokat próbálhatnak ki a terepen. 

 

További extra szolgáltatások
• Zárt csomagmegőrző az udvaron
• Mosási és szárítási lehetőség
• Teljes ellátás a szállóvendégek számára
• Teakonyha melegítési lehetőséggel a betérők részére
• Étterem szezonális ételekkel
• Vezetett túrák
• Helyszín biztosítása céges tréningeknek, erdei iskoláknak

 

A közelben álló, felújított Galya-kilátó szintén az átadásra vár, erről szóló cikkünket és képgalériánkat itt találod.

 

 

Cikkajánló