Programok

Hat szuper kalandpark itthon - 2. rész

Imádod a természetet, a mozgást, az izgalmakat? Nem okoz gondot, ha a lombkoronák szintjében kell mászkálnod, vagy fák között drótkötélen suhannod 10-15 méter magasban? Bármikor bevállalod a falmászást, a szabadesést, az óriáscsúszdát, egy repülést a tó fölött? Akkor ezek a hazai kalandparkok pont rád várnak. 

Szerző:
Joó Annamária
2015. szeptember 22.

Imádod a természetet, a mozgást, az izgalmakat? Nem okoz gondot, ha a lombkoronák szintjében kell mászkálnod, vagy fák között drótkötélen suhannod 10-15 méter magasban? Bármikor bevállalod a falmászást, a szabadesést, az óriáscsúszdát, egy repülést a tó fölött? Akkor ezek a hazai kalandparkok pont rád várnak. 

1. Ami kihozza belőled a legjobbat - Serpa Kalandpark, Balatonfűzfő

 


Fotó: Serpa Kalandpark


Ha mászni, csimpaszkodni, lesiklani vagy netán íjászkodni támad kedved, akkor vedd célba a balatonfűzfői Serpa Kalandparkot. A hegyoldalban kialakított élménypark erőssége a különböző nehézségi szintű erdei kötélpályás kalandösvényekben rejlik, ahol a gyerkőcök és a felnőttek egyaránt megtalálják a számukra ideális és szórakoztató mozgásformát. A kicsik a Kis Vuk és a Karak úton szerezhetnek élményeket, a profik pedig a Nimród útján tesztelhetik állóképességüket és ügyességüket. Ez az emberpróbáló útvonal elsőre bizony tele van rafinált, már-már leküzdhetetlennek tűnő akadályokkal. Olyan függőhidakon, cölöpökön kell ugyanis átmásznod, amelyek mindent megtesznek, hogy kicsusszanjanak a lábad alól. A 9 méter magas mászótorony, az íjászpálya, a drótkötélcsúszda és a kalandpark mellett található bobpálya szintén élménydús kikapcsolódást nyújt.

Még több infó
2. „Tarzanozás” a lombok között - Challengeland Kalandpálya Csillebérc, Budapest

 

 Fotó: Challengeland Kalandpálya Csillebérc


A Budai-hegyekben, a Normafa mellett található csillebérci kalandpark egyértelműen a fákon ugrálásra, mászkálásra, függeszkedésre szakosodott. Hét felnőtt-, öt gyerekpálya, három csúszópálya, rönkvár és labirintus is várja a kalandozókat. A fák közé kifeszített akadálypályákon, függőhidakon, lecsúszókon olykor kötélen átlendülve juthatsz át egyik fáról a másikra. A pályákat nemcsak nehézségi fokozat, de testmagasság szerint is kategorizálták, így könnyedén kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbbet. (Az „S, M, L” méret szerinti felosztásnak egyébként praktikus oka van, hiszen mindenkinek el kell érnie a biztosítóköteleket.) Vannak egyéni és „dual” pályák, amelyeket párban is lehet teljesíteni. Ha barátokkal érkezel, és szeretnétek inkább földközelben maradni, akkor nektek az óriási labirintusban való bolyongást, illetve a rönkvár meghódítását ajánljuk. A vagányabbak előre meghirdetett időpontokban vagy egyeztetés után éjszakai mászásra is vállalkozhatnak.

Még több infó3. Adrenalinfröccs a magasban - Canopy Fun Extreme, Visegrád

 


Fotó: Canopy Fun Extreme


A száguldás és a magasság megszállottjai biztosan imádni fogják a visegrádi canopypályát. Azonkívül, hogy az ország első drótkötélpályájaként írta be magát a hazai extrémsport-történelembe, első néhány szakaszáról fantasztikus kilátás nyílik a Dunakanyarra, a fellegvárra, a Börzsönyre és a Pilisre. A Nagyvillám étterem mellől indul, és 11 oszlopon keresztül 900 méter hosszan egészen a Mogyoró-hegyig, az erdő lombkoronaszintjén halad végig. Az egyes szakaszokon az átlagsebesség 30-35 km/h, amely kellően gyors a suhanásélményhez, de mégsem ijesztően nagy tempó.

Ha úgy érezed, hogy a sebességtől a lábaid remegnek, és a szíved a torkodban dobog, a száguldás iramát egy fékkar meghúzásával egyszerűen mérsékelheted. Azért arra nem árt ügyelni, hogy ne lassulj le túlságosan, mert a hosszabb részeken előfordulhat, hogy nem érsz el a következő oszlopig, s csak himbálózol a drótkötélen föl meg le, míg a túravezető a segítségedre nem érkezik. A pálya magassága változó, a legalacsonyabb pontja a talajszinttől hat méter, a legmagasabb pedig tizennégy. A teljes canopytúra akár egy óráig is eltarthat attól függően, hogy a pályán lévő csapat hány fős, mivel egy szakaszon egyszerre csak egy ember csúszhat.

Még több infó

 4. Nem csupán focirajongóknak, de nekik biztosan - Lillafüredi Sport- és Kalandpark

 

 


Fotó: Lillafüredi Sport- és Kalandpark


Nyáron nyitotta meg kapuit az ország első focis tematikájú szabadidőparkja a Szinva völgyében, Lillafüreden. Van itt futsalaréna, poolballpálya, focis témájú PanIQszoba a szabadulós játékok kedvelőinek, és Rummenigge Focisuli, ahol garantáltan passzolják neked a kalandot. A gyerkőcök a DVTK-játszótéren, a Gólkirály focivárban, a Kapuháló mászón vagy az „Öcsibá keringőben” csiszolhatják ügyességüket. Ha két játék között valami másra is rápörögnél, mint a bőrlaszti, akkor irány a görkorcsolyapálya, a magaslati kötélpálya és a segway-pálya.

Harcosabbak a kül- és beltéri Lasertag arénában, bátrabbak a 10 méteres Monster-Powerfun ugrótorony ejtőgépén élvezhetik adrenalinszintjük emelkedését. A legkisebbek pedig a focis légvárban és az aranymosónál mozoghatják le fölösleges energiájukat. A Bükk hegység lábainál fekvő több mint kéthektáros komplexum szuper megoldás lehet arra az esetre, ha különböző korú gyerekeknek szeretnénk közös programot szervezni a hétvégére.

Még több infó5. Élményzuhatag a Tisza-tónál - Kalandsziget, Tiszafüred
 

Fotó: Arbeli Kft.


A tiszafüredi kalandpark egyik különlegessége éppen a fekvése. Nem nagyzolásból nevezik szigetnek, tényleg az. A Tisza-tó közepén található ártéri szigeten, közel 20 hektáros területen épült élménycentrumot csak komppal vagy csónakkal lehet megközelíteni. Kuriózuma a sportmászásokra és nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas 15 méter magas mászófal, amely egyben kilátótoronyként is funkcionál. S ha úgy érzed, elpárolgott belőled az adrenalin, akkor utántöltésképpen a mászófal tetejéről, mintegy ötemeletnyi magasságból egy 300 és 400 méteres kötélcsúszdán zúghatsz le a park távoli pontjára.

A sziget belsejét védő töltésen kialakított erdei tornapályán egyszerre lesz szükséged az egyensúlyérzékedre, az állóképességedre és a találékonyságodra, hogy sikeresen leküzdhesd az akadályokat. A vizes élményekről még nem is beszéltünk, pedig kánikulában a vízi kenguru és a vízi chopper a legmenőbb játék. De ha csak egy jót szeretnél sétálni, kocogni, futni szép környezetben, akkor is megéri felkeresni a Tisza-tavi kalandparkot, mert egy 2,5 kilométeres kijelölt pályán a mozgás öröme mellett a sziget természeti látnivalóiból is ízelítőt kapsz.

Még több infó6. Hasít a canopy az Alföldön - Xpark Hajdúszoboszló

 

Fotó: Xpark


Repültél már át tó fölött egy szál dróton? Épp itt az ideje, hogy kipróbáld Európa és Magyarország leghosszabb mesterséges canopypályáját a Hajdúszoboszló közelében lévő Xparkban. Négy kötélpályán összesen 2 kilométert csúszhatsz, többek között egy tó fölött is, miközben az alföldi rónaságok végtelenjét látod. A park a Silver Major területén található, ahol a siklópályán kívül rekesztorony-építéssel, szénaugrálással, sétakocsikázással és lovaglással is elütheted az időt.
Még több infó

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015 szeptemberi számában.

Kapcsolódó cikkeink:

Öt menő kalandpark a családdal
Kitárta kapuit a debreceni élménypark

Cikkajánló