Hazánk kerékpáros mintarégiója

Második éve dolgozik a Keszthelyi Turisztikai Egyesület az országban egyedülálló kerékpárosbarát mintarégió kialakításán. Munkájuk gyümölcsét már mindenki élvezheti.

Szerző:
Benecz „Paraferee” Ferenc
Fotó:
Benecz „Paraferee” Ferenc
Nyugat-Balatoni Turisztiki Iroda
2014. november 14.

Második éve dolgozik a Keszthelyi Turisztikai Egyesület az országban egyedülálló kerékpárosbarát mintarégió kialakításán. Munkájuk gyümölcsét már mindenki élvezheti.

Keszthely a Festetics-kilátóból

 

De mire szüksége van egy kerékpárosnak? Először is biztonságos, kiépített, jól táblázott és pihenőhelyekkel ellátott kerékpáros úthálózatra, a kerékpárosokat - akár egy éjszakára is - szívesen vendégül látó szállásokra, szervizelési lehetőségekre, és a kerékpár nélkül érkezők számára bringakölcsönzési lehetőségekre. A Nyugat-Balaton régióban mindezekre gondosan odafigyeltek, és ennek megfelelően szervezték meg a fejlesztéseket.

 

A térségben nagy kerékpárút-hálózatot építettek ki, amelyek aszfaltozott és erdei utakon haladnak, hol a gépjárműforgalomtól teljesen elkülönítve, hol pedig a közútból leválasztott sávon, természetesen táblákkal és felfestett piktogramokkal jelölve. Erre a hálózatra építkezve négy új nagy túrakört hoztak létre és tábláztak ki a Keszthelyi-hegység, a Kis-Balaton, a Zala völgye és Hévíz között. Így összesen már 18, szezontól függetlenül teljesíthető kör várja a felfedezésre indulókat. Ezek között találunk tematikus útvonalakat is, mint például a Festetics-örökségi helyszíneket érintő körtúrát, amely könnyű, s egy nap alatt végigkerékpározható.

 

 

Idén négy új nagy túrakört hoztak létre a Keszthelyi-hegység, a Kis-Balaton, a Zala völgye és Hévíz között

 


A Nyugat-Balaton régió kerékpáros fejlesztései 2011 és 2013 között a térségi TDM pályázata (NYDOP-2.3.1/B-11-2011-0005), 2012-től 2014-ig a Keszthelyi Turisztikai Egyesület helyi TDM pályázata (NYDOP-2.3.1/B-11-2011-0007) keretében valósultak meg.

Túráink során az időjárást nem tudjuk kontrollálni, viszont ha úgy alakul, az útvonalak mentén elhelyezett esőbeállók megfelelő védelmet nyújthatnak, míg tovább vonul az eső. Éppen ezért a fejlesztések keretében újabb 30 darab kerékpártárolós és információs térképekkel felszerelt építményt alakítottak ki, ezekkel együtt már több mint félszáz beálló található a régióban. Így a fő kerékpáros útvonalak mentén 1500-2500 méterenként, az egyéb utakon pedig maximum 5000 méterenként találunk beállókat.

 

 

A fejlesztések keretében újabb 30 darab kerékpártárolós és információs térképekkel felszerelt építményt alakítottak ki

 

A kihelyezett térképek nemcsak a tájékozódásban segítenek, de megtaláljuk rajtuk a látnivalókat, a szervizeket, a kerékpároscentrumokat, az étkezőhelyeket és a segélyhívó számokat is. A térségbe látogató bringásokat teljesen megújult és kibővített kerékpárostérkép várja nemcsak nyomtatott, hanem digitális formátumban is. Ezen a kiadványon szintén megtaláljuk a legfontosabb látnivalókat és egyéb hasznos információkat, melyekre túránk során szükség lehet.

 

Ha vasparipa nélkül érkeztünk a régióba, de nyeregbe pattannánk, akkor sincs gond, hisz bérlésre is lehetőségünk van! A keszthelyi, gyenesdiási, vonyarcvashegyi, balatongyöröki, hévízi és zalakarosi TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment) szervezetei között kerékpárkölcsönző hálózatot alakítottak ki, közel 80 darab bringával. Ezeket a helyi Tourinform-irodáknál vehetjük fel és ugyanezek egyikénél adhatjuk le, illetve akár bukósisakot és láthatósági mellényt is kérhetünk. Természetesen az esőbeállók mellett a különböző látnivalók szomszédságában is kialakítottak tárolókat, megkönnyítve előbbiek megtekintését. Ha pedig útközben akadna technikai gondunk, a rendszer lehetőséget nyújt cserebringákra (a helyszínre szállítják az új kerékpárt, és a problémásat elszállítják). Amennyiben saját paripánkkal adódna gond, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda május 1. és szeptember 30. között kerékpáros segélyszolgálatot is biztosít.

 

 

A környék hat turinform irodájának bármelyikében felvehetjük és -akár máshol is- leadhatjuk a bérelt bicikliket

 

A túra végeztével lehetőség szerint bringabarát szállást keresünk. Szerencsére a régióban számos ilyet találhatunk. A fejlesztések keretében azok a szállások, melyek vállalták, hogy akár egy éjszakára is kiadják szobáikat bringások részére, a kerékpárok szereléséhez szükséges eszközöket és alkatrészeket tartalmazó segélycsomagokat kaptak, emellett kerékpárosbarát címmel tüntették ki őket.

 

Mindezeket látva könnyedén pattanunk nyeregbe, hogy két keréken felkeressük a Nyugat-Balaton kínálta temérdek látnivalót és felfedezésre váró érdekességet, akár szezonon kívül is. Te se maradj otthon!

Cikkajánló