Hétvége a gombák, a szarvasbőgés és a bor jegyében - Programajánló

Javában zajlik a szarvasbőgés, itt a gombaszezon is, és következnek a Kulturális Örökség Napjai - ha ez még mind nem lenne elég, irány Szekszárd, ahol hamisítatlan szüreti mulatságban lehet részed, vagy célozd be Jókai-kertet, és sétálj egy jót szakvezetéssel a gyümölcsfák alatt.

Szerző:
Szerk. Hidvégi Brigi
2015. szeptember 17.

Javában zajlik a szarvasbőgés, itt a gombaszezon is, és következnek a Kulturális Örökség Napjai - ha ez még mind nem lenne elég, irány Szekszárd, ahol hamisítatlan szüreti mulatságban lehet részed, vagy célozd be Jókai-kertet, és sétálj egy jót szakvezetéssel a gyümölcsfák alatt.

1. A szekszárdi ősz csúcspontja

Fotó: Shutterstock

 

 

Szeptember harmadik hétvégéje idén is a Szekszárdi Szüreti Napoké, amikor a borvidék legjobb pincéinek nedűi csábítják kóstolgatásra a népet. Persze a rendezvény nem csak az iszogatásról szól, lesz látványos szüreti felvonulás, színpompás népviseletek, néptáncegyüttesek, és megválasztják a „Szüret Táncos Párját” is. A hagyományőrző kézműves vásáron klassz portékák közül válogathatnak az érdeklődők, akik a boroscímke-, fotó- és autókiállítás megtekintése után fergeteges esti koncerteken mulathatnak. Fellép a Csík zenekar Rúzsa Magdival, a Kiscsillag, a Kerekes Band és az Irigy Hónaljmirigy is.
Mikor?
2015. szeptember 17-20.
Hol?
Szekszárd
Bővebb infó: www.szekszardiszuretinapok.hu

 

2. Végre itt a gombaszezon!

Fotó: Tassy Márk 

 

Ennek örömére a soproni hegyvidéken délelőtti gombásztúrán járhatod be az erdőt, s a laza, 5 kilométeres séta során szakértőtől tudhatod meg a legfontosabbakat az ehető és mérgező gombákról. A túra körülbelül három órás, a cél a Soproni Tájvédelmi Körzet őszi erdeje, a Szalamandra-tó környéke. A részvétel ingyenes, de ne felejts el előzetesen jelentkezni az itt megadott elérhetőségek valamelyikén! 
Mikor?
2015. szeptember 19.
Hol?
Soproni Tájvédelmi Körzet, indulás: Sopronbánfalva
Bővebb infó ide kattintva.

 

3. Mesés séta bor- és irodalomkedvelőknek

Fotó: Wikipédia

 

Talán kevesen tudják, de Jókai nemcsak neves író, de szenvedélyes kertész is volt. 1853-ban telket vásárolt a Svábhegyen, és a bozóttól megszabadulva szőlővel, gyümölcsfákkal, hársakkal, juharfélékkel népesítette be a területet, az itt álló házikó körül pedig kisebb díszparkot alakított ki. A kertben zajló szüretek a magyar művészélet nagy eseményeinek számítottak. Ide látogathatsz el most pénteken egy szakvezetéses séta keretében, melyen Boldizsár Ildikó szerkesztő, meseterapeuta is jelen lesz. A programot kellemes borkóstoló zárja a Szöllősi Pincészet jóvoltából.
Mikor?
2015. szeptember 18.
Hol?
Jókai-kert (Budapest XII., Költő u. 21.)
Még több infóért katt ide!

 

4. Kulturális Örökség Napjai

Fotó: www.magyarnemzetiparkok.hu

 

Ezen a hétvégén számos olyan helyszínt, épületet látogathatsz meg, ami az év többi napján nem vagy csak részlegesen, ideiglenesen áll nyitva a nagyközönség előtt. Ezen az oldalon válogathatsz a programok közül, ha pedig természetközeli élményre vágysz, a nemzeti parkok eseményeit ajánljuk figyelmedbe. Szeptember 19-én az Ócsai Tájházban a népi iparművészettel kerülhetsz közelebbi ismeretségbe, 20-án évszázados faóriások között barangolhatod be szakvezetéssel az Alcsúti Arborétumot, és szintén ezen a napon tájtörténeti sétával vár a Sas-hegy.
Mikor?
2015. szeptember 19-20.
Hol?
Budapest, Sas-hegy
Bővebb infó: www.oroksegnapok.hu

 

5. Varázslatos szarvasnász

Fotó: Shutterstock

 

Ha szeptember, akkor szarvasbőgés - és szerencsére erre a hétvégére is bőven jut program azoknak, akik élőben szeretnék hallani a gímszarvasok „koncertjét”. Szeptember 19-én a Királyréten a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében lehetsz fültanúja az eseménynek, Budakeszin pedig október 10-ig minden szombaton (és kedden) tartanak szarvasbőgés-hallgató túrát hivatásos vadász szakvezetésével, ha azonban szeretnéd az élményt még különlegesebbé tenni, kisvasútra is pattanhatsz: pénteken a Kaszói és a Csömödéri, szombaton a Kemencei, szintén a Kaszói, illetve az Almamelléki kisvasúton zakatolhatsz a különleges hangorkánt hallgatva.
Még több szarvasbőgéstúra ide kattintva. 

Cikkajánló