Hétvégén láthatod a legtöbb hullócsillagot

A Perseidák meteorraj augusztus 12/13 éjszaka éri el a maximumát. Szerencse, hogy sem telihold, sem felhős idő nem várható.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
2023. augusztus 10.

A Perseidák meteorraj augusztus 12/13 éjszaka éri el a maximumát. Szerencse, hogy sem telihold, sem felhős idő nem várható.

Egy óra alatt akár tucatnyi meteort is el lehet csípni, ha szombaton éjszaka és hajnalban felnézünk az égboltra, de már a megelőző és a következő éjszakák is rengeteg „hullócsillagot” hozhatnak. A Perseidák meteorrajt akkor látjuk (rendszerint augusztus 10–15 között), amikor a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt törmelékfelhő apró porszemei a Föld légkörébe csapódnak.

Először Kr. u. 36-ban jegyezték le a jelenséget kínai csillagászok. A Perseidákat „Szent Lőrinc könnyeiként” is emlegetik a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt szent emlékére.

„A számítások szerint az üstökös régebben is áthaladt bolygónk pályáján, így a hátrahagyott poranyag már igen széles lepellé terebélyesedett” – írja a Magyar Csillagászati Egyesület a honlapján. Ennek köszönhető, hogy a maximumot megelőző és követő hetekben is szép számban láthatunk meteorokat. Ha beneveznél a csillaglesre, mindenképp próbálj városon kívül eső, kevésbé fényszennyezett helyszínt keresni, a legjobb, ha körpanoráma tárul a szemed elé.

Az idén augusztus 3. és 13. között rendezik meg az ország legnagyobb szabású csillagnéző programsorozatát, amiről itt írtunk. A rajt a Meteor 2023 Távcsöves Találkozón is nyomon lehet követni.

Cikkajánló