Indul a nyár leglátványosabb meteorhullása, érkeznek a Perseidák

Elindult a visszaszámlálás az év egyik leglátványosabbnak ígérkező „csillaghullásáig”. Augusztus 12-ei csúcsidőszakkal ismét jön a Perseidák meteorraj, de már az előtte és utána lévő napokban is érdemes a szemünket az égboltra emelni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
CBS
2023. július 26.

Elindult a visszaszámlálás az év egyik leglátványosabbnak ígérkező „csillaghullásáig”. Augusztus 12-ei csúcsidőszakkal ismét jön a Perseidák meteorraj, de már az előtte és utána lévő napokban is érdemes a szemünket az égboltra emelni.

Július második felében megkezdődött a Perseidák időszaka, amely az év legjobban várt meteorhullásával kecsegtet. A Perseidák egy hullócsillagzápor, aminek a csúcsa 2023-ban augusztus 12-re esik. Ilyenkor egy óra alatt derült idő esetén akár egy tucatnyi „hullócsillagot” is elcsíphetünk a csillagos égbolt alatt.

Az előrejelzések szerint idén a tavalyihoz képest nagyobb szerencséje lesz az érdeklődőknek, mert a telihold fénye sem zavarja majd meg a látványt – írja a CBS. A Perseidák meteorrajt akkor látjuk (rendszerint augusztus 10–15 között), amikor a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt törmelékfelhő apró porszemei a Föld légkörébe csapódnak.

A Perseidákat „Szent Lőrinc könnyeiként” is emlegetik a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt szent emlékére.

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb élményben legyen részed az esti „csillagleskor”, érdemes városon kívül eső, kevésbé fényszennyezett helyszínt választanod a megfigyeléshez. A legjobb, ha lehetőséged van olyan helyen letelepedni, ahol körpanoráma tárul a szemed elé.

Mi az a „hullócsillag”?

Egy „hullócsillag” általában nem nagyobb, mint egy porszem, és tipikusan üstökösökből, olykor aszteroidákból származik. Egyet-egyet bármikor elcsíphetünk, de ez igen ritka jelenség. Akkor van esélyünk rá, hogy többet is megfigyelhessünk, amikor a Föld áthalad azokon a porfelhőkön, amelyeket az utóbbi években, évtizedekben üstökösök hagytak hátra. A legismertebb „hullócsillagzáporok” a januári Quadrantidák, a decemberi Geminidák, a novemberi Leonidák vagy az augusztusban észlelhető Perseidák, utóbbi a leglátványosabb. A nevüket a hullócsillagok beérkezési iránya által kijelölt csillagkép után kapták, a hullócsillagok látszólag az adott csillagkép egy radiánspontjából sugárzanak szét.


Cikkajánló