Hétvégi légtüneménytan a Mátrában élcelődő Bércezőknek…

Melyből megtudhatjuk, hogy milyen lesz felettünk és alattunk a tér, ha kirándulni, vagy túrázni indulnánk a hétvégén. Mátrabércen indulók pedig külön figyeljenek!

2013. április 12.

Melyből megtudhatjuk, hogy milyen lesz felettünk és alattunk a tér, ha kirándulni, vagy túrázni indulnánk a hétvégén. Mátrabércen indulók pedig külön figyeljenek!

Most hagyjuk, hogy mi volt, és mi maradt el eddig időjárásilag. Kár a szóért, mindannyian tudjuk, amit tudunk.
Inkább lássuk a száraz (?) tényeket.


Először is beörvénylik egy aranyos ciklon, a mélytányér kinézetű Kárpát-medencénk fölé. (nem árt megjegyezzük, hogy a ciklonok szinte mindig csapadékot szállítanak, tehát ha erről hallunk, nem árt elővenni az esőkabátot és az esernyőt…)

Ezért eleinte enyhe, de igencsak nedves légtömegek érkeznek. Ezt kapjuk folyamatosan pénteken, majd szombaton is. Vasárnapra azonban a ciklon barátunk továbbáll, helyet hagyva a kissé hűvösebb, de szárazabb légtömegeknek.

Azon a légtömegek megérkezése közben, illetve a kialakult időjárási "lyukba" csendesen belopakodva, megérkezik a régen várt nagybetűs TAVASZ…
 

A meteorológia tudománya a Mátrárabérc túrára lefordítva pedig így fest majd:

 

Pénteken esős, záporos, zivataros időnk lesz. A talajt ez tovább fogja áztatni, de nem nagymértékben, mivel csak lokálisan, helyileg lehetnek nagyobb csapadék dózisok.

Ennek ellenére komoly sárra, 600 méter fölött pedig kásás, „öreg” hóra számítsunk. A cipőválasztásnál a keményebb talpú, lábat jobban tartó változatot használjuk.

Bölcs választás, ha túrabotot viszünk magunkal.

Most igazán fontos a talpunk, lábunk, túra előtti bekrémezése is. A bakancsokat, túracipőket  impregnáljuk vízálló anyaggal. A szendvicsek mellé pedig rakjunk be egy tartalék zoknit. Jól fog jönni Galyatető környékén a csere!

Jó hír viszont, hogy fázni nem fogunk. Kellemes tavaszias lesz a levegő, még a Bérceken megszokott csípős hajnal is elmarad. A szél nyugatról fújdogál majd, tehát végig szemből érkezik.

Ez hűteni fogja a hőérzetünket és a kékestetői magasság is levesz majd vagy 4-5 fokot a „síkság” hőmérsékletéből.

Ennek ellenére ahány fok lesz a siroki rajtban, kb. annyi lesz majd Kékesen is.

Szóval, réteges öltözködés, nem izzadni, hanem vetkőzni, és mindig legyen egy tartalék kisdzseki és egy sapka a hátizsák legalján…

 


A Kékes előtti szeles gerinc ilyen Télen..                             És ilyen lesz (nem most) tavasszal...

 

A túra végére már egészen jó idő vár ránk, és vasárnaptól végkép búcsút mondhatunk az idei öthónapos télnek.

 

Ha pedig, a Múzsláról lefelé jövet, elnézünk majd messze nyugat felé, akkor talán már láthatjuk az „igazi tavasz” fehérlő felhőhajóit, amint méltóságteljesen beúsznak a kék látóhatárra.
 

Mi pedig a Mátra bércének természet alkotta hídján szépen belesétálunk…

 

 

A felhőmester ajánlata: www.turistamagazin.hu/matraberc-2013-hanak-kolos-muzsla.html

 

Cikkajánló