Hogyan kerül Vácra egy 9 éves kislány múmiája?

A Memento Mori nevű kiállításon három mumifikálódott holttestet vehetünk szemügyre, történetük nem mindennapi.

Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
2022. július 18.

A Memento Mori nevű kiállításon három mumifikálódott holttestet vehetünk szemügyre, történetük nem mindennapi.

Mégpedig azért, mert teljesen véletlenül őrződtek meg épségben. A Tragor Ignác Múzeum kiállítóhelyén Stefanovics György szabómester, egy 9 éves kislány, Salamon Magdolna, valamint egy középkorú polgárasszony múmiáját lehet megtekinteni. A testek üvegkoporsóba zárva fekszenek, az eredeti alapján elkészített, új ruhákban. A három személy 259 másik emberrel, illetve díszes koporsójukkal együtt a váci Fehérek templomának kriptájából kerültek elő 1994-ben, renoválás közben. A legtöbbjüket név szerint is sikerült később beazonosítani.

Az állandó, 8-11 fokos hőmérséklet, a szabadtérivel majdnem azonos légnyomás és a magas páratartalom együttes eredménye a spontán mumifikálódás, és az is jól jött, hogy anno a testek köré forgácsot szórtak a koporsókban, ami felszívta a testnedveket és segítette a kiszáradást.

A kiállítás egyébként is nagyon érdekes, nemcsak a 18-19. századból származó múmiákat, hanem a melléjük temetett leleteket, kegytárgyakat is szemügyre vehetjük, megnézhetünk róluk egy kisfilmet, és a korabeli temetkezési szokásokról olvashatunk.

Cikkajánló