Hogyan védekezhetsz a szúnyogok ellen, még mielőtt megjelennének?

A csípőszúnyogok nemcsak kellemetlen jelenségek, de betegségeket is terjeszthetnek. Mi az a biológiai szúnyoggyérítés, és mit tehetsz te a vérszívók ellen?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
2022. április 25.

A csípőszúnyogok nemcsak kellemetlen jelenségek, de betegségeket is terjeszthetnek. Mi az a biológiai szúnyoggyérítés, és mit tehetsz te a vérszívók ellen?

A száraz tavasz miatt eddig nem volt szükség a beavatkozásra, de a Tiszán az elmúlt napokban levonult egy kisebb árhullám, így kialakultak lárvatenyészőhelyek. Április 25-én itt biológiai szúnyoggyérítés indult – derül ki a gyérítést koordináló katasztrófavédelem oldaláról. Hétfőn, illetve pénteken a Tisza-tónál és Szolnoknál lesz légi biológiai gyérítés kétezer hektárnyi vízfelület felett. A nyílt területekre természetes készítményt permeteznek, a növényekkel sűrűn benőtt helyszínekre pedig granulátumot szórnak ki.

Granulált biológiai készítményt először 2020-ban alkalmaztak Magyarországon a szúnyogok gyérítése céljából. Ez a szer a fák lombozatán is képes áthatolni, így az ártéri erdőkben is hatékonyan lehet használni a levegőből. Tavaly nagyjából négyezer hektáron alkalmazták, tizenhat ezer hektárnyi vízfelületen pedig hagyományos, folyékony biológiai készítményt használtak.

A biológiai módszer használatának minél szélesebb körű alkalmazása fontos cél. Idén zárult le az a hároméves projekt, melynek keretein belül feltérképezték a csípőszúnyogok legfontosabb élőhelyeit a folyók és nagyobb tavak környezetében. Ennek köszönhetően pontosan és hatékonyan alkalmazható a biológiai módszer, amellyel természetes módon csökkenthető a szúnyoglárvák száma – tájékoztat a katasztrófavédelem.

A biológiai szúnyoggyérítés azt jelenti, hogy a tenyészőhelyeken egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe, ami kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, így minden más élőlényre (beleértve az árvaszúnyogokat is) teljesen ártalmatlan.

A szúnyogok ellen te is védekezhetsz! A katasztrófavédelem azt tanácsolja, hogy a ház körüli kisebb vizeket – mint pl. egy virágcserép, vödör, gumiabroncs, eldugult eresz tartalmát – fedjük le, öntsük ki, cseréljük rendszeresen. Az esővízgyűjtő hordókra érdemes szúnyoghálót tenni. Másképp akár ezrével szaporodhatnak a szúnyogok a te portádon is. A további ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített plakátot, ami ide kattintva érhető el.

Cikkajánló