Budakalász nemet mondott a kémiai légi szúnyoggyérítésre

A Pest megyei város önkormányzat fontosnak tartja a biológiai szúnyoggyérítést és a biológiai védekezésre való mielőbbi áttérést, épp ezért lemondták a környékre tervezett, légi úton történő kémiai gyérítést.

Szerző:
Turista Magazin
2021. augusztus 5.

A Pest megyei város önkormányzat fontosnak tartja a biológiai szúnyoggyérítést és a biológiai védekezésre való mielőbbi áttérést, épp ezért lemondták a környékre tervezett, légi úton történő kémiai gyérítést.

„Figyelembe véve a kémiai légi beavatkozás lehetséges biológiai kockázatait és egészségügyi ártalmait Budakalász Város Önkormányzata a 2021. augusztus 4-re tervezett légi kémiai gyérítést lemondta” – írják a település honlapján.

A vegyszeres kémiai légi gyérítés 2020-tól betiltották az Európai Unió országaiban, ettől csak külön engedéllyel lehet eltérni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ezzel a lehetőséggel már 2020 nyarán élt is, ahogy akkor írták, „figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését”, 180 napra engedélyezték az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számára a deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú termékekkel történő légi szúnyoggyérítést.

Ahogy arról egy tavalyi, a témával foglalkozó cikkünkben írtuk, a problémával kapcsolatban az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete is állásfoglalást tett közzé, amelyben ezt írták: „A légi kémiai védekezésnek jelentős környezetszennyező mellékhatásai vannak, mert a leggyakrabban alkalmazott hatóanyag (deltametrin) közismerten mérgező számos más, sokszor hasznos repülő rovarfajra, és felhalmozódik vízi gerincesekben is, ezzel akár tömeges halpusztulást is okozhat. A szer egészségügyi hatását már emberben is kimutatták. ”

A helyzet idén is hasonló a tavalyihoz, az NNK november 10-ig engedélyezte egy deltametrint tartalmazó rovarirtó koncentrátum légi úton történő alkalmazását. Ennek nyomán nyár elején az ország minden pontján újra felzúgtak a kémiai gyérítést végző repülőgépek. Budakalász ezzel a lehetőséggel azonban inkább nem élt. A városban és környékén július végén már történt granulátumos légi biológiai szúnyoggyérítés a Duna-parti övezetben, és ugyanebben az időszakban földi kémiai szúnyoggyérítést is végeztek.

Cikkajánló