Holdfénytúra és titokzatos denevérnász - Programajánló hétvégére

Pécs mellett varázslatos madárvilág vár rád, a Keszthelyi-öböl északi partján tíz kilométert túrázhatsz a csillagos égbolt alatt, a Pál-völgyi kőfejtőnél bepillanthatsz a bőregerek szerelmi életébe, Szentendrén pedig áldozhatsz a gasztronómia oltárán.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. augusztus 27.

Pécs mellett varázslatos madárvilág vár rád, a Keszthelyi-öböl északi partján tíz kilométert túrázhatsz a csillagos égbolt alatt, a Pál-völgyi kőfejtőnél bepillanthatsz a bőregerek szerelmi életébe, Szentendrén pedig áldozhatsz a gasztronómia oltárán.

1. Látványos madárles a nagyváros mellett

 

 

Fotó: Shutterstock


Pécs mindig jó választás egy városi kiruccanáshoz, de most a település látnivalói mellett egy másik programot is a figyelmedbe ajánlunk szombaton korán reggel. Húzz egy kényelmes bakancsot, és egy könnyed séta keretében fedezd fel a Pécshez közeli Pellérdi-halastavak madárvilágát a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársával. Igaz, a terület egy nyüzsgő nagyváros mellett fekszik, mégis meglepően gazdag a szárnyasokban. Figyelem! A túrán - amelynek hossza kb. 3 km és 2-3 órát vesz igénybe - mindenki saját felelősségére vehet részt.
Mikor?
2015. 08.29. 06.00 óra
Hol?
Pellérd, halastavak keleti kapuja
Bővebb infó: ddnp.hu

2. Elefánttréning és majometetés az állatkertek éjszakáján

 

 

Fotó: Shutterstock


Idén negyedik alkalommal rendezik meg az állatkertek éjszakáját a budakeszi, budapesti, debreceni, győri, jászberényi, kecskeméti, miskolci, pécsi, poroszlói, szegedi és a veszprémi állat-bemutatóhelyeken. Az országos rendezvényen változatos programok, éjszakai vezetett séták keretében ismerkedhetsz meg a csemetével együtt az állatok izgalmas világával. A legtöbb állatkertben a programok este 7 órakor kezdődnek és éjfélig tartanak. A programban résztvevő intézményekbe erre az alkalomra külön belépőjegyet válthatsz majd, a Budapest térségében lévő bemutatóhelyekre érvényes kombinált jeggyel juthatsz be. A Budakeszi Vadasparkban például óránként indulnak a 45 perces vezetett séták, a Fővárosi Állat- és Növénykertben lesz fókabemutató, esti elefánttréning, vombatles, a debreceni Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertben színházi előadásokkal, állatbemutatókkal, Győrben az éjszakai dzsungel hangulatának megidézésével várnak, míg Kecskeméten majometetést tekinthetsz meg, hogy csak néhányat említsünk a változatos programok közül.

Mikor?
2015. augusztus 28.
Hol?
Budakeszi, Budapest, Debrecen, Győr, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Poroszló, Szeged, Veszprém
Bővebb infó: zoo.hu


3. 10 km túra a holdfényben


Nem akárhová, a Gyenesdiást szimbolikusan védelmező Fénykereszthez, amelynek csúcsa három ponton kék fénnyel van kivilágítva - ez a Szentháromságot, az alsó rész négy fehér fénye a feltámadást és Jézust, mint az Ég és Föld összekötőjét jelképezi. A kereszttől gyönyörű panoráma tárul eléd. A túrára célszerű fej- vagy zseblámpát, élelmet és kullancsriasztót vinned.

Mikor?
2015. 08. 29.
Hol?
Gyenesdiás, Természet Háza, gyülekezés 18.45 órakor
Bővebb infó: gyenesdias.info 


4. Denevérszerelem a Pál-völgyi kőfejtőben

 

 

Fotó: Shutterstock


Nem egy romantikus filmet ajánlunk a figyelmedbe, hanem a Pál-völgyi kőfejtőt, ahol egy izgalmas denevérlesen vehetsz részt augusztus utolsó péntekjén. A denevérek előszeretettel használják az emberek által kevésbé, vagy egyáltalán nem használt barlangbejáratokat is, így a nász idején az erdei fajokon kívül az épületlakó fajok is felbukkannak itt, hogy megtalálják a párjukat. A szakemberek több barlang bejáratánál denevérbefogó függönyhálókat feszítenek ki, így te is közelebbről megismerkedhetsz ezekkel a titokzatos élőlényekkel.
Mikor?
2015. augusztus 28., 19.30-tól másnap reggel 07.00 óráig (a távozás időpontjának megválasztása opcionális) 
Hol?
Pál-völgyi kőfejtő (Bp. II. ker. Szépvölgyi út 162.)
Bővebb infó: dinpi.hu


5. Pincetúra és művészeti kavalkád Szentendrén

 

 

Fotó: szentendreihirek.hu


Szentendre megunhatatlan program, augusztus utolsó hétvégéjén pedig különösen megéri kiruccanni a Budapesthez közeli településre, ahol immár tizedik alkalommal rendezik meg a késő éjszakáig tartó Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált. A szervezők változatos művészeti és gasztronómiai programokkal várnak rád: a különböző szabadtéri helyszíneken, kiállítóhelyeken, galériákban számos interaktív kiállítást, előadást, filmvetítést tekinthetsz meg, lesznek tematikus séták, a kicsik gumikacsaversenyen, gyermek játszószigeteken és kreatív gyermekprogramokon tölthetik el az időt, a felnőtteknek a 3 nap alatt 2 színpadon több mint 20 zenei produkcióval, művészeti vásárral tesznek a kedvére. A Dunakorzón finom ételkülönlegességek és neves pincészetek várják az ínyencfalatok és borok szerelmeseit.
Mikor?
2015. augusztus 28-30.
Hol?
Szentendre
Bővebb infó: Lapozz bele a fesztivál programfüzetébe

Kapcsolódó cikkeink:
4 napos időutazás legionáriusokkal és garabonciásokkal Szombathelyen

Túra kisvasúttal a gímszarvasbikáktól zengő rengetegbe
Még több hír Szentendréről
 

Cikkajánló