Hortobágyon darvadozva - VIDEÓVAL

Szinte lehetetlen visszaadni kamerával azt a csodálatos élményt, amelyet Hortobágyon daruvonuláskor élhetünk meg.

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Szilágyi Attila - VIDEO: Dabis Balázs Silvius és Szilágyi Attila
2015. október 16.

Szinte lehetetlen visszaadni kamerával azt a csodálatos élményt, amelyet Hortobágyon daruvonuláskor élhetünk meg.

Már régóta szerepelt bakancslistámon ez a nagyszerű természeti esemény, de csak most sikerült eljutnom a végtelen legelők és halastavak birodalmába. A Kilenclyukú hídnál először a daruborulást csodálhattuk meg, ugyanis a kerékpárút hídjának építése közben egy emelő daru nézett bele a Hortobágy vízfolyásába.

 


Egy háromszáztonnás daru kémleli a vizet közelről

 

Persze mi nem vízbeboruló darukra, hanem repülő darvakra vágytunk. Szilágyi Attila természetvédelmi őr segítségével ez is megvalósult. A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa kiváló érzékkel találta meg azt a helyszínt, ahol aznap este a legtöbb madár húz el felettünk. Rövid oktatást tartott arról, mire kell odafigyelnünk, hova állhatunk, merre mozoghatunk, hogy ne zavarjuk meg a hatalmas madarak behúzását.

 

Az élmény "felemelően melankólikus" volt. Még filmezés közben is azt éreztem, hogy néhány percig átélhetem egy nagyon távoli, de igazán szép és különleges vallás szertartását, amely keveseknek adatott meg. Egymással csak suttogva mertünk beszélgetni, mint az Isten házában, pedig "csak" annyi történt, hogy a darvak nappali, táplálkozó helyükről éjszakai szállásukra mentek, és közben - ahogy az náluk megszokott - egyszerre krúgattak sok-sok ezren.

 

HORTOBÁGYON DARVADOZVA from Turistamagazin on Vimeo.

 

Bár a szürkületben igyekeztünk a fák alatt és a nádashoz közelhúzódva elrejtőzni, a madarak 20-30 méterről mégis észrevették jelenlétünket. A magasztos pillanatokat így néha-néha megszakította egy-egy burleszkbe illő, komikus jelenet is, amikor a fejünk fölé érkező hatalmas madarak, észlelve minket befékeztek, és jobbra-balra menekülve folytatták útjukat.

Igaz, az időjárás és a fényviszonyok nem kedveztek annak, hogy lélegzetelállító felvételeket készíthessünk, segítségünkre volt Szilágyi úr, aki maga is természetfotós. Darvakról és más Hortobágyon élő madarakról korábban készült gyönyörű felvételeivel gazdagíthattuk filmünket. Ezúton is köszönjük neki!

 


Naplemente darvak tízezreivel


A kalandot önkéntes véradással tettük még emlékezetesebbé. Mindenképpen készüljetek arra, hogy hajnalban és a szürkületi órákban a halastavak éhes szúnyogkolóniája imádni fogja a meleg véreteket! Hiába csóváltam a fejem, hogy októberben ez nem lehetséges, de az első fagyok beálltáig a moszkítók hemzsegnek errefelé. Irgalmatlan tömegben érkeztek, csípésük annyira nem volt kellemetlen, de még szitokszavakat sem mertünk kiejteni szánkon, mert pár másodperc alatt a szájüregünkbe is berepültek. Nincs jó ízük.

 

A daruvonulás hatalmas élményét a kis vérszívók sem tudták elrontani. Arcunkon elkent véres tetemeikkel méláztunk bele a naplementébe.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Darufesztivál a Hortobágyon

Magazinunk novemberi számából még többet megtudhatsz erről a különleges madárról!

 

 

 

Cikkajánló