Hullócsillagözönnel jönnek a Perseidák

Ez év augusztusában különösen érdemes felpillantani az éjszakai égboltra. 12-én hajnalban lesz a Perseidák maximuma, amikor a megszokottól eltérően egy óra alatt nem 50-80, hanem akár 150-200 „hullócsillagot” lehet majd látni, ha az időjárás is kedvező lesz.

Szerző:
space.com/mcse.hu/TM
Fotó:
123rf.hu
Jaro Simon
2016. augusztus 8.

Ez év augusztusában különösen érdemes felpillantani az éjszakai égboltra. 12-én hajnalban lesz a Perseidák maximuma, amikor a megszokottól eltérően egy óra alatt nem 50-80, hanem akár 150-200 „hullócsillagot” lehet majd látni, ha az időjárás is kedvező lesz.

Ritka alkalom

 

Az első Perseidák általában már július közepe körül feltűnnek (ekkor még csak egy-egyet észlelhetünk), és augusztus 24-ig láthatók. A legnagyobb meteorzáporra idén augusztus 11-ről 12-ére virradóra számíthatunk, éjfél és hajnali 4 között.


A NASA meteorszakértője, Bill Cooke szerint 2016 kiemelkedő év a Perseidák észlelhetőségének szempontjából, akár kétszer annyi „hullócsillagot” is láthatunk, mint általában, amire 2009 óta most először van példa - írja a space.com. Ez a szám más években maximum 80, idén viszont a 150-et, sőt, a 200-at is elérheti. Az alkalmat már csak azért is érdemes kihasználni, mert a Magyar Csillagászati Egyesület szerint a következő években nem lesz esély ilyen mértékű Perseida-aktivitásra, a Geminidák maximuma pedig 2016-ban teliholdra esik.

 

Illusztráció

 

Ezért sűrűbb idén a meteorzápor

 

A Perseidákat akkor látjuk, amikor a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt törmelékfelhő apró porszemei a Föld légkörébe csapódnak. A Naprendszer óriásbolygói, főként a Jupiter gravitációs hatása befolyásolja a törmelékmező pályáját, illetve a Földtől való távolságát is - idén a Jupiter a mi egünkre hajtja a meteorözönt.


Érdekes belegondolni, hogy a híres meteorrajt már majdnem kétezer éve csodálja az emberiség: ismereteink szerint Kr. u. 36-ban Kínában figyelték meg először. A Perseidákat „Szent Lőrinc könnyeiként” is emlegetik a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt szent nyomán, akinek utolsó mondata így hangzott: „Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!” - mintha csak a hullócsillagok által sűrűn megvilágított égboltra célzott volna.


A Perseidák egyébként a Perseus csillagképről kapták a nevüket, az egyes rajtagok pályája visszafelé meghosszabbítva ugyanis ebben a konstellációban találkozik. A görög mitológia szerint Zeusz aranyeső képében ejtette teherbe Danaét, így született meg Perszeusz, a meteorzápor pedig ennek emlékét őrzi.

 

Perseidák 2015-ben

 

Tippek csillagleshez 

 

Programajánló
Csillagportya a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából Bakonybélen augusztus 12-13-án meteorit-bemutatóval, távcsöves észleléssel, filmvetítéssel, éjszakai sétával. Bővebben ide kattintva .

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb élményben legyen részed, érdemes városon kívül eső, kevésbé fényszennyezett helyszínt választanod a megfigyeléshez. A legjobb, ha lehetőséged van olyan helyen letelepedni, ahol körpanoráma tárul a szemed elé.


Ne a fejed feletti pontot bámuld: érdemes félúton a zenit és a horizont közé tekinteni, kb. 45 fokban. A meteorokat bármelyik irányban felfedezheted, bár a tapasztalatok alapján az északi és a déli égtájak felé több „hullócsillagot” láthatsz. Megéri türelmesnek lenni: lehet, hogy egy ideig semmi sem történik, aztán ugyanabban a percben három-négy Perseida szeli át az eget. Távcsőre nincs szükséged.

Cikkajánló