Ezeket a szarvasbőgős túrákat ajánljuk

Összeszedtük nektek az ország szarvasbőgés-hallgató túráit.

Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2022. szeptember 12.

Összeszedtük nektek az ország szarvasbőgés-hallgató túráit.

Itt az ősz, és már nagyban bőgnek a gímszarvasok erdeinkben. Ha te is szeretnél élőben részese lenni a természet e csodás eseményének, akkor a legjobb, ha valamilyen szervezett túra keretében teszed, egyrészt azért, mert ebben az időszakban erdeink nagy részében délutántól késő reggelig korlátozott látogatási lehetőség van, másrészt a szakvezetésnek köszönhetően sok érdekeséget is megtudhatunk a gímszarvasokról, a bőgésről, és egyéb erdei élőlényekről.

Böngészd át mostani válogatásunkat, és ha kiválasztottad a neked legjobban tetsző szarvasbőgés-hallgató túrát, jelentkezz minél hamarabb a megadott elérhetőségeken, mert ezek a túrák nagyon népszerűek és hamar betelnek.

A Pilisi Parkerdő Budapesten és a főváros környéki erdőkben szervez túrával egybekötött szarvasbőgés-hallgató programokat, a Budapesti Erdészet például szeptember 17-től október 2-ig minden nap várja a látogatókat.

A Budakeszi Vadaspark pedig éjszakai szakvezetéssel egybekötött látogatást kínál, amelyben a záróra után ismerkedhetünk a vadaspark éjszakai életmódot folytató állataival, közben pedig esély van arra is, hogy gímszarvasbikák bőgését halljuk. A Pilisi Parkerdő és a Budakeszi Vadaspark részletes programjait és az időpontokat ide kattintva találjátok.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében az Aggteleki-karszton Jósvafőről indul szakvezetéses túra szeptember 23-án és 24-én, a programra az itt található elérhetőségeken tudtok jelentkezni.

A Börzsönyben a királyréti Hiúz Háztól indul naplemente után egy 5-6 kilométeres séta a Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont szervezésében, így lehetünk fültanúi a szarvasbikák koncertjének. Még szeptember 16-én és 18-án vannak helyek a börzsönyi túrákra, amelyekre itt jelentkezhettek.

De nemcsak hegységeinkben, hanem az Alföldön is hallhatjátok a szarvasbőgést, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén Biharugra közelében is szerveznek túrákat. Az erdőfoltokkal tarkított nádas rétségek, mocsarak és halastavak is ideális élőhelyei a gímszarvasnak.

A Begécsi- és Sziki tavak környékén jó esély van bőgő bikákat hallani, esetleg szemünk elé is kerülhet majd egy-egy óvatos rudli. A madármegfigyeléssel egybekötött kellemes kirándulás szeptember 17-én lesz, amelyről további információkat itt találtok.

A Vértesben a Vérteserdő Zrt. és a kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház szervez túrákat, amelyen szintén egészen közelről átélhetitek a szarvasbőgés csodás élményét. A nagy érdeklődésre való tekintettel a 10 alkalomból már csak szeptember 28-án és 29-én vannak szabad helyek, úgyhogy jobb, ha siettek, és jelentkeztek az itt található elérhetőségeken, nehogy lemaradjatok. A hagyományokhoz híven az idei teljes bevételt idén is jótékonysági célokra ajánlják fel a szervezők.

A Bakonyban libegőzéssel egybekötött szarvasbőgés túrán vehettek részt szeptember 17-én, amelyet a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.-vel szerveznek. A szakvezetéses túrán a naplementét is meg tudjátok csodálni a hegy tetején a gyönyörű bakonyi panorámával együtt. További részleteket itt találtok.

A soproni erdőkben is felhangzik a szarvasbikák bőgése, itt az Erdő Házában várják az érdeklődőket egy szarvasbőgő piknikre. Az eseményen először egy előadáson tudhattok meg mindent a szarvasbőgésről, majd a vadasparki lakókkal ismerkedhettek, ahol egy szarvasrudli is van. Majd ezután indul az erdei séta, ahol a szarvasbikák énekét végre élőben is hallhatjátok. A programot ezeken a napokon szervezik meg: szeptember 16., 17., 23., 24., 30. és október 1. Jelentkezni itt tudtok a soproni szarvasbőgésre.

Szarvasbőgés kisvasúttal

Sokan biztosan a kisvasutazással egybekötött szarvasbőgéses programokat vártátok a legjobban, úgyhogy most ezekből is ajánlunk nektek párat.

Szeptember 24-én a Pálházi Állami Erdei Vasúttal vehettek részt szarvasbőgés-hallgató vonatozáson a Zemplénben. A Pálházáról induló különvonatra itt tudtok jelentkezni, a részvételi díj pedig a hagyományokhoz híven ezúttal is magában foglal egy adag vadgulyást is.

A Mátrában is lesz "Szarvasbőgő Kisvonat" szeptember 17-én és 24-én. A Gyöngyösről induló Mátravasútról itt találhattok további információkat.

Végül, de nem utolsó sorban, a Kaszói Állami Erdei Vasút is elindítja szokásos szarvasbőgés-hallgató zakatolásait, amelyen még szeptember 15-én, 16-án, 17-én, 22-én, 23-án és 24-én vehettek részt. A vonatozás után egy vadvacsorán i lehetőség van részt venni, további részleteket ide kattintva találtok.



Cikkajánló