Idén is elstartolt a Gerecse50! - (képgalériával, videóval)

Ismét egy remek hangulatú, kiváló Gerecse50-nen szerzett élménnyel gazdagodhattak azok, akik Tatabányára utaztak túrázni ezen a hétvégén. Reggel 6-kor már el lehetett rajtolni azoknak, akik az 50 km-es távnak vágtak neki. A 30, 20, 10 km-es szakaszok túrázói 8.00 óra és 11.00 óra között vállalkozhattak a kihívásra. Cikkünkben számos különleges felvétellel, és egy tucat megható, vagy vicces videóval foglaljuk össze ezt a szenzációs napot.

Szerző:
Lénárt Emese - Dabis Balázs Silvius - Szatmári Zoltán
Fotó:
Gulyás Attila
2015. április 18.

Ismét egy remek hangulatú, kiváló Gerecse50-nen szerzett élménnyel gazdagodhattak azok, akik Tatabányára utaztak túrázni ezen a hétvégén. Reggel 6-kor már el lehetett rajtolni azoknak, akik az 50 km-es távnak vágtak neki. A 30, 20, 10 km-es szakaszok túrázói 8.00 óra és 11.00 óra között vállalkozhattak a kihívásra. Cikkünkben számos különleges felvétellel, és egy tucat megható, vagy vicces videóval foglaljuk össze ezt a szenzációs napot.

 

 

oklevelek és célfotók

o Ha nem kaptad meg a helyszínen a teljesítést igazoló okleveled, innen letöltheted!

 

Ha pedig fotófalunk előtt is volt szerencséd pózolni, itt megkeresheted a téged ábrázoló felvételt!

Véget ért a Gerecse50 idén is, a főszervezők elmondták, hogy a túrázók jól érezték magukat. Számos dícséretet kapott a rendezés. Ismét megdőlt a részvételi rekord. Külön öröm volt számunkra, hogy egyre több kezdő túrázót is elcsábított a Gerecse. Jövőre veletek ugyanitt!

Jeremcsuk István látássérült sportoló 3 éve túrázik. Tavaly volt először a Gerecse50 teljesítménytúrán. Tapasztalatairól kollégánknak mesélt.

 


"A négykézláb technika, ami beválik", "Erőt adott, hogy sokan voltunk" - mondták a Bánya-hegy túrázói, akik nagy elszántsággal vágtak neki a táv legkeményebb szakaszának.

 

 

Az éhes résztvevőket Vértestolna határában zsírsokenyerekkel várták. A kilométerek megtétele után jólesnek a kalóriák, különösen akkor, ha a célig még legalább 15 km van hátra. A túrázók kedvencére hagyma is került, amiből összesen 40 kg-ot használtak fel. 

 

 

A gyerekeket se kell kétszer kérlelni, hogy részt vegyenek a Gerecse50-en, stábunknak lelkesen meséltek arról, hogy melyik rövidebb távon indulnak, és mit visznek magukkal a hátizsákban.



Információink szerint 19.00 órakor még 800 fő túrázik a Gerecsében, az elsősegélyt nyújtó önkéntesek tájékoztatása alapján szerencsére komolyabb sérülés idén nem történt eddig, a legsúlyosabb eset egy fejsérülés volt, amit a helyszínen elláttak.

"Jó, hogy vége"- mondták a túrázók a Bánya-hegy emelkedője után, ami a túra egyik legnehezebb szakasza. A tetőre érve az ellenőrző pontnál szusszanhatnak egyet, hogy aztán folytassák az utat Vértestolna felé.

 



"Emiatt élünk, hogy begyűjtsük itt az élményeket!" - mondta a túra egyik indulója, aki azt is elárulta, miért jó közösségben nekivágni a távnak.



Kollégáink adatai szerint fél 7-kor 6200 fő érkezett be a célba, és kb. 1000 túrázó van még úton.

 

Le se tagadhatnánk, hogy itt a tavasz! A túra egész útvonalán csalogató zöld volt az erdő, mint például Héreg fölött a Király-kúti réten, ahol a túrázók is szívesen megpihentek egy picit a szívmelengető környezetben gyönyörködni.

 

Vannak olyan rendszeresen visszatérő teljesítménytúrázók, akik az 50 km-es távon "extra" segítséget vesznek igénybe. Természetesen nagyon figyelnek a mértéktartásra, mert ez egy jó hangulatú túrán  is nagyon fontos.



Mi mindenre nem jók a súlyos farönkök, amelyeken most épp a túrázók ücsörögnek a pusztamaróti pihenőhelyen kb. 22 km-nél: harapnak egy falatot, kortyolnak egyet a kulacsaikból, hogy folytathassák a túrát, amit egész évben nagyon vártak.


Lényeges, hogy a teljesítménytúrázó körültekintően készüljön fel egy ilyen jellegű megmérettetésre. Videónkból kiderül, hogy a túra során mi okozhatja a legtöbb egészségügyi problémát, és az is, kik segítenek azon, akinek ellátásra van szüksége.

<p>Ők nyújtanak elsősegélyt, ha baj van! from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

A medvehagyma-mező csábítóan zöldellik a Kis-Gerecse oldalában a Kéktúra ösvénye mentén. A sokak által kedvelt növény nem szedhető korlátlan mértékben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése. Erről bővebben itt olvashatsz!



Nézd meg, mi történt eddig Tatabányán és környékén. Rövid összefoglalónk következik.

<p>GERECSE50 6 EZ TORTENT from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 
A mohás Sandl-hárs gyökérzete a Nagy-Gerecse oldalában mesébe illő látványt nyújt. Annak idején Rockenbauer Pál a Másfélmillió lépés Magyarországon c. kultikus filmsorozatában is megemlékezett róla.  

 

Figyelem! Fontos információ az oklevelekről!

Akinek nem sikerült a túra teljesítése után megkapnia az oklevelét, az 2015. április 21-étől (keddtől) letöltheti a Gerecse50 oldaláról.

 

A nagyszabású rendezvény lebonyolítását - a KEM SZÖSZ Természetbarát Szövetség mellett - a Magyar Természetjáró Szövetség részéről 30 fő segíti.

 

<p><a href="https://vimeo.com/125323266">A Magyar Természetjáró Szövetség 30 fővel segíti a rendezvény lebonyolítását</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>
 

 

A Gerecse50 teljesítése után csatlakozz a Te szedd a Kéken akcióhoz!

A túrázás élménye mellett nagyon fontos, hogy vigyázzunk erdeink tisztaságára is! Önkéntesként csatlakozz 2015. május 16-án a TeSzedd! a Kéken akcióhoz, amelyen közösen tisztítjuk meg az Országos Kékkör útvonalát! Bővebb információ és jelentkezés itt!
 
 
 

 
12.00 körül ért célba Vadócz Péter, akinek ez volt a 34. sikeres Gerecse 50 km-es túrája. Az egyedülálló teljesítmény értékét növeli, hogy a Gerecse túrák történetében összesen 8 olyan teljesítménytúrázó van, akinek 34-szer, minden alkalommal sikerült ezt a távot teljesítenie.



 

Vadócz Péter (balra) (Fotó: Fakli Tibor)
 

Megdőlt a tavalyi részvételi rekord a Gerecse50-en 2015-ben

 A 2015-ös Gerecse50 teljesítménytúrára összesen 7194-en neveztek. Ez 102 fővel több, mint a 2014-es év részvételi száma volt. Az 50 km-es távon 2651-en, a 30 km-es távon 808-an, a 20 km-es távon 2499-en, a 10 km-es távon 1232-en indultak.

 

 

ilyen volt a gerecse50 a számok tükrében 2014-ben

A 2014-es Gerecse50 teljesítménytúrára összesen 7092-en neveztek. Az 50 km-es távon 2884-en, a 30 km-es távon 759-en, a 20 km-es távon 2300-an, a 10 km-es távon 1149-en indultak.

 

A Gerecse50 teljesítménytúra csodálatos útvonala, régi hagyományai miatt - az elsőt 1982-ben rendezték meg - nagyon népszerű a hazai teljesítménytúrázók körében.

<p><a href="https://vimeo.com/125322301">A Gerecse 50 a legnépszerűbb teljesítménytúra</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>


  

A túrázók kiértek Tardosról, irány az erdő!

 


A 20 km-es távra nevezők között volt például Lőrinczy Margit néni is, aki az 50 km-es távot összesen hússzor teljesítette.

<p>Margit néni, aki rendszeres induló a Gerecse 50 teljesítménytúrán from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>


 

Az ellenőrzőpont Tardoson
 

 

Idén a tavalyi évhez képest még hatékonyabban rajtoltak el a résztvevők. Az versenyszervező-rendszerről Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója számolt be stábunknak. 

<p><a href="https://vimeo.com/125321199">Célszámítógépek segítették a hatékonyabb rajtolást</a> from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>
 


 
Folyamatosan érkeznek a nevezők a Gerecse50 különböző távjaira.

 

A Gerecse50 útvonalai:
50-es táv: Tatabánya - János-forrás - Baji vh. - Tardos - Pusztamarót - Héreg - Bánya-hegy - Koldusszállás - Kisréti vh. - Panoráma út - Turul - Tatabánya
30-as táv: Tatabánya Jubileumpark - János forrás - Pusztatemplom - Baj - Tata - Tatabánya Kertváros- Tatabánya Jubileumpark
20-as táv: Tatabánya Jubileumpark - János forrás - Vaskapu - Vértestolna - Turul - Tatabánya Jubileumpark
10-es táv: Tatabánya Jubileumpark - János forrás - Turul - Tatabánya Jubileumpark
 
 
 

Forgatócsoportunk az egyik főszervezővel, Horváth Zoltánnal és az első indulókkal készített villáminterjúkat. 

<p>Elrajtolt a Gerecse 50 - Interjúk from <a href="https://vimeo.com/user16585756">Turistamagazin</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

Reggel 6 órakor elindultak az első teljesítménytúrázók közel kétezren, akik nem kevesebb, mint 50 km-re vállalkoztak. A túra útvonala: Tatabánya - János-forrás - Baji vh. - Tardos - Pusztamarót - Héreg - Bánya-hegy - Koldusszállás - Kisréti vh. - Panoráma út - Turul - Tatabánya.
 


 
 

A XXXIV. Gerecse50 teljesítménytúrákról hamarosan egy bővebb videós beszámolóval is jelentkezünk!

 

Kapcsolódó cikkek:
Korábbi cikkeink a Gerecse 50 teljesítménytúráról
Nézegess képeket és videókat a korábbi Gerecse 50 teljesítménytúrákról

Cikkajánló