Idén is lesznek gyerekeknek szervezett vándortáborok

Bár a járványhelyzet bizonytalanná tette, de végül a szervezők bejelentették, hogy – megelőző intézkedések betartásával – június 16-tól elindulnak az államilag támogatott egyhetes nyári táborok.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
2020. május 29.

Bár a járványhelyzet bizonytalanná tette, de végül a szervezők bejelentették, hogy – megelőző intézkedések betartásával – június 16-tól elindulnak az államilag támogatott egyhetes nyári táborok.

A korábbi években óriási sikere volt a Vándortábor programnak, amely keretei között, erdei, vízi, illetve kerékpáros vándortáborokon vehettek részt diákok. Bár a járványhelyzet miatt egy ideig bizonytalanná vált, hogy idén lesznek-e táborok, de a szervezők május 28-án, egy fővárosi sajtótájékoztatón bejelentették, hogy elindítják a programot, sőt idén először zarándoktáborok is lesznek.

A táborok szervezői a járványügyi szabályok által előírt megelőző intézkedések betartásával végzik az előkészületi munkákat, melyeket a teljes programsorozat lebonyolítása során is alkalmaznak. A táborok helyszínei vidéken, a zsúfolt helyektől távol esnek, az útvonalak kint haladnak a természetben, ezzel is minimalizálva az emberi kontaktusok számát. Ha kell, lesz napi lázmérés is, a kézfertőtlenítéshez szükséges anyagok mindig és mindenhol ott lesznek, és a szolgáltatók is felkészülnek arra, hogy a gyerekeket az előírások betartásával tudják fogadni.

Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált Erdei Vándortábor Programban idén a gyerekek már 9 útvonalon ismerhetik meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, valamint idén először a Zselic és a Vértes természeti, illetve kulturális értékeit.

Az erdei Vándortáborok során a résztvevők szinte végig a szabadban tartózkodnak, azonban a nagyobb biztonság érdekében szükség esetén még az állami erdőgazdaságok turisztikai infrastruktúrája is biztosított. A vándortáborok ökológiai lábnyoma továbbra is minimális, hiszen a szervezők törekednek az étkeztetéshez újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagok használatára, nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint felhívják a figyelmet a tudatos energia- és vízhasználatra is.

A Bringásvándorok 2020-ban már 8 útvonalon járhatják be az országot. A korábbiak közül szinte változatlanul marad a Felső-Tisza-vidék, az Őrség, a Déli-Bakony, Bükk – Aggteleki-hegység és a Körösök-völgye, kicsit könnyebb lesz a Cserhát – Börzsöny – Dunakanyar útvonal. Idén először indulnak bringás vándortáborok a Gerecse – Vértes – Velencei-tó útvonalon, és lesz egy útvonal a Dráva mentén, amely szintén könnyű, de itt nem lesz csomagszállítás, hogy a gyerekek megtapasztalhassák az igazi nomád kerékpártúra-élményt.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon a Körösök vidékén és a Dunakanyarban túrázhatnak, valamint a vadregényes Tisza-tó tanösvényein.

Idén először indul Zarándoktábor a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának közreműködésével. Az idei próbaév útvonala a Balaton északi partjáról indul és a Szent Márton hegyen ér véget. A magyarországi Szent Jakab zarándokút bencés kolostorokat összekötő ága a Camino Benedictus. Főbb állomásai Tihany, Bakonybél és Pannonhalma, olyan spirituális helyek, amely ezer éves múltjuk során átéltek sok járványt, háborút, gazdasági- és társadalmi válságot, de a mai napig az élet gazdagságát lehet ezeken a helyeken megtalálni. A mintegy 111 kilométer hosszú út nem csak természeti szépségekben, de lelki értékekben is gazdag.

A részvételi díjak minden költséget tartalmaznak, a szállás és az étkezés mellett például a belépőket, a bringások esetében például a kerékpárok, a sisakok, a láthatósági mellény használatát, a vízi vándoroknak pedig a hajót és a mentőmellényt. 2019-ben összesen 421 turnusban több mint 11 ezer diák és pedagógus táborozhatott egy hétig az ország 19 erdei, kerékpáros és vízi útvonalának bejárásával. Ebben az évben még több, mintegy 13 ezer gyerek és kísérő vehet részt a vándortáborokban, illetve a Zarándoktáborban.


Cikkajánló