Új útvonalakkal és pályázatokkal bővül a Vándortábor Program

A 2017-ben elindult Vándortábor Program mára igazi siker lett. A tavalyi évben már hétezer gyerek vett részt a táborokban, ki gyalogosan, ki két keréken, ki vízen. A visszajelzések és az idei jelentkezők sokasága is jelzi, hogy program népszerűsége továbbra is töretlen.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Bódis Krisztián
vizivándor.hu
erdeivandor.hu
2019. február 8.

A 2017-ben elindult Vándortábor Program mára igazi siker lett. A tavalyi évben már hétezer gyerek vett részt a táborokban, ki gyalogosan, ki két keréken, ki vízen. A visszajelzések és az idei jelentkezők sokasága is jelzi, hogy program népszerűsége továbbra is töretlen.

A táborok legfontosabb láncszemei a lelkes pedagógusok és útvonalfelelősök. A napokban számukra rendeztek konferenciát, hogy közösen összegezzék az elmúlt év tapasztalatait, és ily módon is megköszönjék munkájukat, hisz nélkülük nem működhetne ilyen sikerrel a program.

 


A konferencia helyszíne, a Parlament felsőházi terme majdnem teljesen megtelt. A meghívottak többsége olyan pedagógus, aki táborvezetőként vett részt vagy vesz majd részt a programban. Ehhez mindenkinek el kellett végeznie egy akkreditált vándortábor-vezető továbbképzést. Az elmúlt két évben 1400 pedagógus vett részt ilyen képzéseken, akik táborvezetői munkájukért jövedelmet is kapnak.


Kütyük vs. természet


„Még soha nem volt ekkora szükség a vándortáborokra, mint ma”- mondta Révész Máriusz az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. „A gyermekeink elszakadtak a természettől. Keveset mozognak, kevesebbet beszélgetnek egymással, mint mi gyerekkorunkban. Nehéz versenyképes programot szervezni, ami felveheti a versenyt a számítógépes játékokkal. A vándortábor szerintem egy ilyen program. „ Hosszan lehetne sorolni azokat a pozitívumokat, melyeket a táborok résztvevői kapnak egy-egy természetben eltöltött hét után. Rácsodálkozhatnak, milyen szép tájak, kulturális emlékek vannak az országban, feszegethetik saját határaikat, közösségek kovácsoldónak, a tanárok és diákok új oldalukról ismerhetik meg egymást. „A célunk, hogy cool, trendi legyen vándortáborba jönni.” Hogy jó úton haladnak, az is jelzi, hogy a meghirdetett táborok villámgyorsan betelnek.

 


A nagy érdeklődésre való tekintettel, idén több új útvonalat is meghirdettek. A bringások például már a Balaton-felvidéken illetve a Bükkben és az Aggteleki-karszton is tekerhetnek majd, a vízi vándorok számára pedig új helyszín lesz a Tisza-tó és környéke. A bakancsos erdei vándortáborok kínálatában is megkezdték két új útvonal kialakítását, a Vasi-hegyháton, illetve a Zempléni-hegységben.

 

Vándortábor a szervezők szemével


A konferencián az egyes „szakágak” koordinátorai is beszámoltak tapasztalataikról és terveikről. Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség alelnöke elmondta, hogy a tavalyi évben az őrségi táboraik voltak a legnépszerűbbek, és előadásában arról is beszélt, hogyan, milyen szempontok figyelembevételével alakították ki útvonalaikat. Az élvezeti és a megfelelő nehézségi fok mellett a biztonság is legalább ilyen fontos szempont. Épp ezért azon a néhány ponton, ahol nem lehetett elkerülni a forgalmas utakat, a gyerekek rendőri felvezetéssel tekerik le azt a kritikus néhány kilométert, és nem mellesleg, nagyon élvezik a VIP-helyzetet.

 


Elmer Tamás okleveles erdőmérnök, az erdei vándortáborokat szervező Országos Erdészeti Egyesület programkoordinátora előadásában kiemelte, hogy táboraikban különösen nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, melyre szlogenjük, „Az év legzöldebb hete” is utal. Céljuk, hogy az egyhetes táboroknak a lehető legkisebb legyen az ökológiai lábnyoma, épp ezért például a gyerekek uzsonnájukat nejlon helyett vászonzacskóban, vizüket pedig kulacsban viszik magukkal.

 


A vízi vándortáborokban tavaly 4200 gyerek vett részt, a szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetség ugyanis nemcsak a nyári szünidőben, de tavasszal és ősszel is lehetőséget biztosít arra, hogy osztálykirándulások keretében táborozhassanak a gyerekek. Foltán László projektkoordinátor arról is beszélt, a vándortáborok mellett milyen egyéb programokat kínálnak a vízi túrázás és a vízi sportok népszerűsítésére. Ezek egyike a májusi, tokaji Demizson Race, melyen a résztvevőknek 3 kilométert kell SUP-pal megtenni a Bodrogon, majd ugyanennyit kell lefutniuk Tokaj belvárosában. A Sulisárkány elnevezésű rendezvénysorozatnak a sárkányhajó népszerűsítése a célja. Az iskolai csapatok száméra meghirdetett bajnokság országos döntője szeptemberben lesz Sukorón.

 


Egy hajóban az olimpia bajnokkal


A vízi vándortáborokról egy személyes beszámolót is hallhattunk, nem is akárkitől. Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakozó és kétszeres vándortábor vezető mesélt szigetközi élményeiről. „Az elektromos kütyükkel együtt kell élnünk, de nekünk, felnőtteknek kell olyan programokat mutatnunk a gyerekek számára, amelyekben felfedezhetik a természet szépségeit. Persze, nekünk kicsit könnyebb dolgunk van, mert a gyerekek maguktól is rájönnek, hogy kajakba, kenuba nem érdemes telefont vinni.”
Emődyné Nyakas Julianna debreceni pedagógus egy olyan iskolában tanít, ahol speciális nevelési igényű, hallássérült, figyelem-és viselkedészavaros gyerekekkel foglalkoznak. Kolléganőjével a Felső-Tiszavidékre szerveztek bringás vándortábort 15 gyermeknek. A túra előtt több próbatúrát is csináltak, először csak a városban, később már a környékbeli településekre is. A tavalyi vándortábor sikerén felbuzdulva, idén az Őrségbe készülnek.

 

 

Vassné Papp Viktória a Mecsekerdő Zrt. munkatársa az útvonalfelelősök szemszögéből mesélt tapasztalatairól. Ők azok, akik végigkísérik a csoportokat, koordinálják a táborhely gondnokokat, kapcsolatot jelentek az erdészek és a pedagógusok között, és segítenek, ha bármi probléma adódik útközben.


Idén több újdonság is lesz


A konferencia záróelőadását Máté Bence természetfotós tartotta, aki számára gyerekként életreszóló élményt jelentett egy vándortábor, melynek nagy szerepe volt abban is, hogy mára a természetfotózás a hivatása lett. Bence lesz a zsűrielnöke annak a fotópályázatnak, amit a vándortáborozó gyerekek számára hirdetnek meg. Idén egy novellapályázat is lesz, erre a gyerekek mellett a pedagógusok megírhatják tábori élményeiket. Az idei év újdonsága, hogy nem elég jelentkezni, csak az előleg befizetésével válik biztossá a hely. Amennyiben az előleg 30 napon belül nem érkezik meg, a hely szabaddá válik mások számára.

 

 

Az idei évben már nemcsak az erdei vándortáborokban, de a bringás és a vízi táborokban is fő célkitűzés lesz, hogy minél kisebb legyen a táborozók ökológiai lábnyoma, és idén valószínűleg már a tízezer főt is eléri majd a résztvevők száma. „Remélem, hogy a vándortáborozás még 50-100 év múlva is jelen lesz, mi pedig büszkék lehetünk arra, hogy jelen lehettünk a kezdeteknél- mondta Révész Máriusz. „Jó lenne, ha nem csak 10 ezer, de akár 100 ezer gyermeket is bevonhatnánk a programba, és minél szélesebb rétegeket


Kapcsolódó cikkek:

Az idei nyár legnagyobb durranása lehet a Vándortábor Program

Több mint 2000 diák vett részt az erdei vándortáborokon

Újjáélednek a vándortáborok

Cikkajánló