Így készülj a Gerecse 50-re

Ha nyűg nélkül és sikerrel akarod teljesíteni a túrát, akkor érdemes megfogadnod Németh Csaba ultrafutó praktikus tanácsait.

Szerző:
Németh Csaba
Turista Magazin
Fotó:
Tassy Márk (kiemelt kép)
2020. február 12.

Ha nyűg nélkül és sikerrel akarod teljesíteni a túrát, akkor érdemes megfogadnod Németh Csaba ultrafutó praktikus tanácsait.

1. A táv legyen a te választásod

Legyünk reálisak, és gyakoroljunk kellő önkritikát. Az adott fizikai és mentális állapotunkhoz válasszunk távot. Inkább érjünk be vidáman, azt érezve, hogy még maradt bennünk tartalék, mint hogy túlvállalva magunkat a célba „robotgépszerű” mozgással csoszogjunk be. A fokozatosság bölcs útja hosszabb, de biztosan célt érő, míg a „vagány, bevállalós” út inkább fájdalmakat és kudarcokat rejt. Sose felejtsük el: a jövő mindig lehetőséget ad a továbblépésre.


2. A cipő kérdése

Törekedjünk a kényelmes, bejáratott lábbeli használatára. Kerüljünk minden újdonságot cipőfronton. Ez a nap nem a „kipróbálom ez milyen”-ről szól. Mivel ez egy túra, ide túracipő vagy túrabakancs való. Ha ilyenünk nincs, akkor lehet edzőcipő is, de abból inkább a stabilabb, jobb lábtartást adót válasszuk. Amit biztosan ne viseljünk: surranó, teremcipő, „makkos” utcai cipő, dorkó, békatalp…


3. „Zab hajtja a lovat, nem pedig az ostor.” (Étel-ital)

Figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-, illetve kalória-utánpótlásra. Az ellenőrző pontok között is vigyünk mindig magunkkal legalább fél liter folyadékot. Kerüljük az agyoncukrozott vagy alkoholtartalmú italokat. Ezek nem túrázáshoz valók. Legjobb szomjoltó az ásványvíz. A kalóriapótlás nem esztelen zabálást jelent, hanem lehetőség szerint könnyen emészthető, magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú élelmiszereket (gyümölcsök, aszalványok, magvascsoki-szeletek, könnyű szendvicsek, esetleg a kedvenc mogyorókrémünkből egy üveg).


4. Ingben, gatyában?

A megfelelő ruházat viselése nagymértékben hozzájárul a túra közbeni komfortérzetünkhöz. Válasszunk sportoláshoz tervezett, speciális alapanyagú ruhákat. A farmer nem az erdőbe való. A réteges öltözködés szabályait tartsuk szem előtt. Hiába az áprilisi időpont, legalább két réteg ruhával készüljünk (egy alap-, vékony vagy rövid réteg, és egy szél-, illetve vízálló réteg, némi hőtartó kapacitással kiegészítve). Ha erősen sütne a nap, akkor egy könnyű sapka is sokat jelenthet. A választásnál, hogy mit vegyünk fel, ezt a sorrendet tartsuk szem előtt: kényelem, funkció, variálhatóság, kinézet, legvégül a divat.

5. A jó társaság

Ha tudunk, menjünk társakkal, barátokkal. Vidám társaságban nemcsak az élmények sokszorozódnak meg, hanem az idő is sokkal gyorsabban telik. Amennyiben tapasztalt, „öreg róka” túratársakkal haladunk együtt, sokat is tanulhatunk tőlük. Figyeljük hát őket, próbáljuk ellesni titkaikat. Későbbi túráinkon ezeknek a praktikáknak még nagy hasznát vehetjük. Ne feledjük: az okos más kárán tanul, de egy mester is tanulhat a tanítványától.


6. És még egy jó tanács. Ha jársz, láss, ne csak nézz!

Legyünk éberek a túra folyamán. Ne lógassuk a fejünket, lássuk, merre járunk. Élvezzük a tájat és a természetet. Az útvonalon látható természeti látványosságokra fogékonyan és elgondolkodóan reagáljunk. Így túrázva nemcsak fizikálisan teljesítjük a majd távot, hanem mélyebb átéléssel és nagyobb megértéssel is. A természetben pedig ez a legfontosabb dolgok. Átélni és megérteni.

A Gerecse 50 teljesítménytúrákra csak online lehet jelentkezni.

IDE KATTINTVA NEVEZHETSZ

Nevezési infók

Gerecse 50
Létszámlimit: 3000 fő
Nevezési díj: 3000 Ft

Gerecse 30
Létszámlimit: 2000 fő
Nevezési díj: 2500 Ft

Gerecse 20
Létszámlimit: 2000 fő
Nevezési díj: 2000 Ft

Gerecse 10
Létszámlimit: 1000 fő
Nevezési díj: 1500 Ft

Még több infóért keresd fel a Gerecse 50 weboldalát.

Cikkajánló