Így tudod tökélyre fejleszteni a kacsázást

Néhány egyszerű trükkel mesterré válhatsz a kövek vízen való pattogtatásában. Íme a világrekorder tippjei.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2023. szeptember 8.

Néhány egyszerű trükkel mesterré válhatsz a kövek vízen való pattogtatásában. Íme a világrekorder tippjei.

Szinte nincs olyan ember a Földön, aki egy vízparton ne próbálkozott volna meg a kacsázással. Egy jó lapos kővel, és némi szerencsével egész szép eredményeket lehet elérni, ám a legtöbben már annak is örülnek, ha nem süllyed el rögtön a kövük egy hangos placcsanással.

A jó hír az, hogy néhány egyszerű trükkel egészen elképesztő eredményeket lehet elérni, amit a jelenlegi világbajnok és Guinness-rekorder, Kurt Steiner oszt meg velünk az alábbi videóban.

Ő a kétezres évek elején szeretett bele ebbe a „sportba”, és azóta is rendületlenül űzi, a legjobb hitelesített eredménye 88 pattanás. Igen, nem elírás történt: 88 visszapattanást produkált a vízfelszínről egy általa elhajított kő.

Íme néhány tipp, hogy forradalmasítsuk az eredményeinket:

  • Gyűjtsünk könnyű, lapos és lehetőleg kerekded köveket.
  • Mivel a sebesség az egyik legfontosabb tényező, ezért a lehető legnagyobb erővel próbáljuk a vízfelszínre dobni a követ.
  • A sebesség mellett a kő pörgése is kulcsfontosságú a pattogáshoz, ezért úgy engedjük el egy csuklómozdulattal, hogy a lehető leggyorsabban forogjon.
  • Az igazán profik már a vízfelszínt és a szél irányát, erősségét is belekalkulálják a dobásukba. Mi kezdetben csak arra törekedjünk, hogy olyan szögben „vágjuk” a követ a vízhez, hogy a felszínhez közel pattanjon vissza - ennek eltalálása igényli egyébként a legtöbb gyakorlást, mert ha elrontjuk, egyszerűen belecsobban a vízbe, míg ha túl nagyot pattan, akkor nem fog „siklani” a vízen.
  • Mivel az a cél, hogy mindent beleadjunk, melegítsük be a vállunkat, és különösen ügyeljünk rá, hogy ne csússzunk el dobás közben. Kurt például a térdkalácsát is eltörte egy balul sikerült próbálkozás során.
  • Gyakorlás teszi a mestert, ezért ragadjunk meg minden alkalmat egy kis kacsázásra, és ha jártunkban-keltünkben megfelelő követ látunk, gyűjtsük össze a későbbi gyakorlásainkhoz.




Cikkajánló