Ilyen egy tündöklő színjátszólepke – Videó

Íme a hazai lepkefauna legkülönlegesebb, irizáló tagjai.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. június 12.

Íme a hazai lepkefauna legkülönlegesebb, irizáló tagjai.

Ha a nyári hónapokban a Bükki Nemzeti Park erdeiben túrázunk, gyakran találkozhatunk nappali lepkevilágunk két legbámulatosabb képviselőjével, a nagy- és kis színjátszólepkével, amelyek - szárnyaikat mozgatva - lenyűgöző színekben pompáznak. A nemzeti park közösségi oldalán megosztott egy csodás felvételt, amin egy szárnyait billegető kis színjátszólepke látszik, miközben sárgásbarna, pasztellszínű szárnyai pillanatok alatt ragyogó ibolyáskékké változnak.

A kis színjátszólepke (Apatura ilia) hazánkban korábban általánosan elterjedt volt, azonban napjainkban leggyakrabban domb- és hegyvidékeken, valamint az alföldi, folyó menti ligeteredőkben fordul elő.

A színjátszólepkék nevüket onnan kapták, hogy a hímek szárnyfelszínét zsindelyszerűen fedő kitinpikkelyek időnként élénk kékesen-ibolyásan csillannak be.

Az irizálás feladata a figyelemfelkeltés, valamint a védekezés és a rovarevő ellenség megtévesztése. A nőstények nem rendelkeznek a színjátszás tulajdonságával.

Az imágó repülése júniustól augusztusig figyelhető meg. Átlagos testmérete 50–65 mm. Virágokat ritkán látogat, ellenben sokszor lehet megfigyelni az erdei utakon, a kisebb pocsolyák nedves talajfelszínén, ahol a nedvességet szívogatja. Tápnövényeik a különböző fűz és nyár fajok.

A kis színjátszólepke Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Cikkajánló