Te is segíthetsz tölteni a lepketérképet

Lepkeatlaszprojekt indult, amiben október végéig bárki részt vehet. Még csak ismerned sem kell a fajt pontosan a saját fotód feltöltéséhez.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
Greendex
2022. augusztus 15.

Lepkeatlaszprojekt indult, amiben október végéig bárki részt vehet. Még csak ismerned sem kell a fajt pontosan a saját fotód feltöltéséhez.

A Természeti Örökségünk Alapítvány projektjének célja, hogy összegyűjtsék és rendszerezzék a közösségi projektekben beérkezett adatokat. Egészen október 31-ig bárki feltölthet a Lepketérkép és az Izeltlabuak.hu oldalra lepkefotókat, majd lezárják az adatgyűjtést, és a feldolgozás, a térkép- és grafikonszerkesztés következik. A statisztikákat és a térképet közzéteszik a projekt végén. Az adatok az egyéb kutatási programokat is segítik.

A lepkemegfigyeléseket az ország egész területéről várják, de az ország keleti felében még sok a hiányos terület. Képeket visszamenőleg is fel lehet tölteni, ha tudod, hogy hol és mikor készültek. A két oldalon egy egyszerű regisztrációt követően tudod beküldeni a fotód.

Az Izeltlabuak.hu oldalra nemcsak a lepkékét, de más rovarok adatait is feltöltheted.

Nem kell pontosan ismerni a fajt, mert mindkét oldalon szakértők végzik a beazonosítást. Ha mégis szeretnél jobban eligazodni a lepkék világában, ezt az oldalt ajánljuk a böngészésre. Az adatgyűjtők listájában mindenkinek a nevét szerepeltetik majd, aki adatokat töltött fel valamelyik weblapra.

Cikkajánló