Ilyen film még nem volt - A farkasok földjén (VIDEÓVAL)

Hiánypótló film született a hazánkban szinte láthatatlan farkasokról a Cinematic Stúdió csapatának jóvoltából. A mű legközelebb a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon lesz megtekinthető, év közepétől pedig az internetre is felkerül.

Szerző:
anp.hu
Fotó:
Shutterstock
2015. február 25.

Hiánypótló film született a hazánkban szinte láthatatlan farkasokról a Cinematic Stúdió csapatának jóvoltából. A mű legközelebb a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon lesz megtekinthető, év közepétől pedig az internetre is felkerül.

Magyarországon a farkas fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Talán ennek is köszönhető, hogy a Szlovákiából átkóborló egyedek az utóbbi években stabilnak mondható hazai állományt hoztak létre az Északi-középhegység határmenti részein, az Aggteleki Nemzeti Park területén. Megpillantani őket szinte lehetetlen. Hangjukat is csak a szerencsésebb természetjárók hallhatják. A szemfüles kirándulók időnként rábukkannak a lábnyomaikra a talajon, esetleg prédájuk maradékát találhatják meg. A 2010-ben alapított Cinematic Studió csapata Gadó György Pál rendező vezetésével hiánypótló művet alkotott, amellyel végre bepillantást nyerhetünk a hazai farkasok életébe.

 

<p><a href="https://vimeo.com/119739389">A farkasok földjén - trailer</a> from <a href="https://vimeo.com/arthurkulcsar">Arthur Kulcsar</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p> 


Most, hogy a film elkészült, Gadó György egy terjedelmesebb beszámolóban emlékezik vissza a forgatás pillanataira. Az alábbiakban ebből az írásból olvashatsz szemelvényeket.

 

„Végre egy filmünk, ami nem teljesen eszköztelenül készült! Na, nem is úgy, ahogy a természetfilm-csatornákon látható művek, de mi azért nagyon jól éreztük magunkat!”

„Nem értette, hogy miért fontos ez. Mondtam, hogy jöjjön hátra, és nézze meg. Lazán megkerülte az autót, hirtelen szembetalálta magát két farkassal, és úgy döntött, hogy többet nem vitatkozik.”

„Öregebbek talán még emlékeznek rá, hogy Magyarországon még 20 évvel ezelőtt is voltak havas telek. Nem úgy, mint mostanában. 2013-2014 telén az Aggteleki Nemzeti Park területén kb. 5 havas nap volt, ez alatt kellett érzékeltetnünk, hogy egy megszállott kutató hidegben-fagyban kitartóan követi a farkasok nyomát.”

„Be kell vallani, hogy a sakktábla mintázatú virágok a filmen látványosabbak, mint a valóságban, de mikor megpillantottuk őket a Bódva völgyében, az nagyszerű érzés volt.”

„A Szádelői-völgy tetejéről egy kis quadrokopterrel repültünk be a mélység fölé. Ezt a gépet csak négy propeller tartja a levegőben - ha nem fúj viharos szél.”

 

A teljes írást ezen az oldalon találod.

 

A filmet a Duna TV vetítette, legközelebb pedig a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon lesz látható (http://godollofest.com/hu) május 14-től 17-ig. Az év közepétől interneten is közzéteszik.

 

A film az Európai Unió támogatásával, a HUSK/1101/221/0036 számú „A nagytestű ragadozók (farkas, hiúz) élőhelyének felmérése és élettani vizsgálatuk alapján közös jegyzék megfogalmazása” című projekt keretében készült.


A farkasokról - bár más megvilágításban, de - Tóth Zsolt Marcell és Molnár Attila Dávid is készítettek már filmet. A Farkaslesen egy rendhagyó kísérletsorozat krónikája, melyben farkaskölyköket emberek neveltek fel. Az ELTE Etológia Tanszékén éveken keresztül zajló tudományos program rengeteg olyan eredményt hozott, amire a kutyák viselkedésével régóta foglalkozó kutatók nem is számítottak volna. A farkas-kutya összehasonlítás eredményeit a filmben ismerteti: Csányi Vilmos professzor és Dr. Miklósi Ádám.

A filmet itt tekintheted meg:

 


 

 

Cikkajánló