Ilyen korán még sosem kezdtek vonulni a békák

Zajlik a békamentés Hontnál. A legtöbb erdei békából van, de a napokban nagy számban indulnak majd el barna varangyok is. Tavaly majdnem 8000 állatot vittek át az úton az Ipoly árterületére.

Szerző:
MTI
Fotó:
MTI/Komka Péter
2016. február 24.

Zajlik a békamentés Hontnál. A legtöbb erdei békából van, de a napokban nagy számban indulnak majd el barna varangyok is. Tavaly majdnem 8000 állatot vittek át az úton az Ipoly árterületére.

Sok munka vár a következő napokban a békamentőkre a 2-es számú főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán, ahol a Börzsöny felől igyekeznek az állatok a szaporodás szempontjából fontos Ipoly-ártérre.


Tavaly két kilométer hosszú terelőrendszert építettek ki a helyszínen, ami már csak azért is hasznosnak bizonyult, mert korábban nem lehetett tudni, mennyi pettyes gőte él a környéken, idén viszont már most százszámra jöttek elő a legfeljebb tíz centi hosszú kétéltűek. A rendszer a vízisiklók, az erdei siklók, a lábatlan gyíkok és más gyíkfajok túlélését is segíti. A sok viszontagság után 180 millió forintos költséggel megépített terelőfal és az átjárók azonban nem mindenütt biztonságosak, mert az állatok az erdészeti utak mellett is kijuthatnak a parassapusztai határátkelőre vezető, rendkívül nagy forgalmú főútra. A termetesebb példányok néhol a terepadottságok miatt át is ugorhatják a terelőfalat. Ezeken a helyeken önkéntesek segítségével védőhálókat feszítettek ki.

 

Sámuel Zsuzsanna önkéntes békamentő egy, a 2-es számú főút mellett gyűjtött erdei békával


Sámuel Zsuzsanna önkéntes békamentő elmondta, még nem volt példa arra, hogy ilyen korán megkezdődjön a kétéltűek vonulása. Az első erdei békát idén február 10-én találták, de azóta elindultak a zöld levelibékák, a vöröshasú unkák, a barna ásóbékák és az első barna varangyok is a szaporodási területek felé. A környéken előfordul még zöld varangy, gyepi béka és a három zöldbékafaj (kecske-, kacagó- és kis tavibéka), de sokkal kisebb az egyedszámuk.


Tavaly önkéntesek segítségével 7800 állatot vittek át az aszfalton a vizes élőhelyekre. 2010 előtt még évi 10-12 ezer volt az átlagos példányszám. A különböző fajok állománycsökkenését a rendkívül sok gázolás mellett az időjárás változásai is okozhatták.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Békamentés mesterfokon

Lezárult a békamentés Sikondán

 

Cikkajánló