Ismét fészkel a feketególya-pár a Pilisben

A Pilismaróti Erdészet területén a fekete gólyák leszakadt fészkét még márciusban pótolták fémből készített, strapabíró műfészekkel, de eddig nem volt biztos, hogy az érzékeny madarak szimpatizálnak-e majd új lakhelyükkel.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
2016. április 14.

A Pilismaróti Erdészet területén a fekete gólyák leszakadt fészkét még márciusban pótolták fémből készített, strapabíró műfészekkel, de eddig nem volt biztos, hogy az érzékeny madarak szimpatizálnak-e majd új lakhelyükkel.

A területen 2014 óta költenek a gólyák, ezen a télen azonban a szélsőséges időjárás miatt a fészkük megsemmisült. A műfészket a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai helyezték ki. A közös akció szerencsére sikeresnek bizonyult, ugyanis a fekete gólyák április elején elfoglalták új, immáron időtálló otthonukat.

 

A fehér „rokonával” ellentétben a nem az emberek szeme előtt élő, fokozottan védett fekete gólya kedvelt élőhelyei a nyugalmas vízfolyásokkal, tavakkal mozaikoló erdős területek, amelyekből nem hiányozhatnak az öreg hagyásfák vagy az egykori legelőerdőkből származó kocsányos tölgyek.

 

 

Mivel fészekpusztulás esetén a fekete gólyák nem építenek újat, pilisi visszatérésüket és a természetbe való beolvadást biztosítandó, a természetvédelmi őrök és az erdészek vastagabb ágakat, gallyakat helyeztek a műfészekre. A madarak a múlt heti megérkezésüket követően ezt az építményt vékonyabb ágakkal, gallyakkal tették otthonosabbá.

 

Az ember jelenlétét nem kedvelő, nyugodt környezetet igénylő fekete gólya a fészek elfoglalása és a fiókák kikelése közötti 30-40 napos kotlási időszakban különösen érzékeny a zavarásra, a költőpár nyugalmát így a már a korábbi években kialakított, mintegy 150 méter sugarú védőzónával biztosítják. A Pilismaróti Erdészet munkatársai a következő hónapokban a madarak megzavarása nélkül, megfelelő távolságból kísérik figyelemmel a fészek életét, és bíznak benne, hogy a költést, majd a 65-70 napos fiókanevelést követően, előreláthatólag júliusban, újra jól fejlett és egészséges fiatalok repülhetnek ki a fészekből, hogy felfedezzék a parkerdőn kívüli világot.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Időtálló fészekkel várják a fekete gólyákat a Pilisben

Itt az első fekete gólya

Kirepültek a piliisi feketególya-fiókák

Cikkajánló