Ismét medvét fogott a bükki kameracsapda

Mostanában sok a medvékkel kapcsolatos hír a Bükkből. Az elmúlt héten két hiteles észlelés történt.

Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. augusztus 2.

Mostanában sok a medvékkel kapcsolatos hír a Bükkből. Az elmúlt héten két hiteles észlelés történt.

A közelmúltban számos barnamedvékkel kapcsolatos információ jelent meg az írott sajtóban, a közösségi médiában, melyek feltételezéseken alapulnak, és nem a tényeket tükrözik. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a működési területével kapcsolatos bejelentett medveészleléseket kivizsgálja, de számos alkalommal bebizonyosodott, hogy az eset során nem medvéről volt szó. Mindazonáltal az elmúlt egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy a faj egyedei a Bükk, illetve az Upponyi-hegység területén valóban jelen vannak.

A Bükki Nemzeti Park területén az elmúlt héten két barnamedvével kapcsolatos észlelés történt. Az Igazgatóság által üzemeltetett kameracsapda július 24-én rögzített egy viszonylag nagy termetű barnamedvét, melynek felvétele elérhető a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Youtube-csatornáján – olvasható a nemzeti park közleményében. Bár a felvételen nem sok minden látszik, az biztosan megállapítható, hogy medve sétált el a kamera előtt.

A másik megfigyelés egy lakossági bejelentéshez kötődik: július 29-én túrázók észleltek medvenyomot a Bükk központi részén, Szilvásvárad községhatárban. Az előfordulási adatot a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata megerősítette.

Amennyiben megbízható információkat akarunk olvasni a bükki barnamedvékről, illetve a medvékkel kapcsolatos viselkedési szabályokról, akkor keressük fel a nemzeti park honlapját. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy barnamedve-észlelések esetén először velük vegyék fel a kapcsolatot, hiszen minden megalapozott (pontos helymeghatározással, esetleg fotóval alátámasztott) bejelentést a terepen megvizsgálnak. Központi és ügyeleti telefonszámunk a következő: 30 861 3808.

Cikkajánló