Itatással segíthetsz a madaraknak a túlélésben

Kemény mínuszok jönnek, ami nemcsak minket, embereket visel meg, de a madarak számára is nagy próbatétel. Az etetés mellett ilyenkor az itatás is különösen fontos.

Szerző:
MME
Fotó:
123rf.hu
2017. január 7.

Kemény mínuszok jönnek, ami nemcsak minket, embereket visel meg, de a madarak számára is nagy próbatétel. Az etetés mellett ilyenkor az itatás is különösen fontos.

A téli fagyok idején a madarak sokkal könnyebben találnak élelmet, mint vizet, főleg akkor, ha zúzmara vagy hó sincs, így még a fagyott csapadékot sem tudják csipegetni. Az etetőkre kihelyezett száraz magvak és állati zsiradék víztartalma alacsony, így ebből sem jutnak elegendő nedvességhez (egy kis segítség lehet, ha almával is etetünk). Emellett a tollazat tisztántartása is fontos, amihez vastag hótakaróra vagy nagyobb felületű és mélységű, folyékony halmazállapotú vízre lenne szükség. A tapasztalatok is igazolják a fent leírtakat: aki rendszeresen figyeli az etetők életét, tudja, hogy a reggelenként (7-8 óra körül) a madarak sokszor nem az etetőhöz, hanem az itatóhoz repülnek először.

 


A téli etetés nem is annyira a madarakról, hanem inkább rólunk, emberekről szól, hiszen a nyüzsgő madársereglet megfigyelése nekünk nyújt élményt. Ráadásul mindez nem kerül sokba, és bárhol, akár egy panelház emeletén is megoldható.

 

 

Íme, az MME tanácsai a téli itatáshoz

 

- Télen különösen előnyös, ha lágy műanyagból készült virágalátétet használunk itatótálcának, mert abból annak sérülése, eltörése nélkül eltávolítható a jég.
- A jégtelenítés úgy a legkönnyebb, ha a kézmeleg vízből a jégre és az edény hátuljára is csorgatunk egy keveset.
- A reggeli jégtelenítés elkerülhető, ha este kiöntjük az itatóból az ilyenkor többnyire még csak vékony jéghártyával fedett vizet.
- Ha éjszakára egy követ teszünk a kazánra, fűtőtestre, akkor ezt a jégtelenített itató vizébe téve elodázható a befagyás.
- Ha az itató napon van, akkor a gyenge téli napsütés is késlelteti a víz befagyását.
- Ablakpárkányon, erkélyen, a házhoz közeli itatón, hosszabbító segítségével, 10-20 W-os termosztátos (beállítható hőmérsékleten automatikusan ki- és bekapcsoló) akváriumfűtővel, galambászok által is használt melegítőlappal, kis költséggel folyamatosan fagypont feletti hőmérsékleten tartható az itató vize.
- Kis itatók vizében egy kevés cukor feloldása természetes fagyállóként kitolja a jégképződés idejét, és plusz energia-utánpótlást is jelent a madaraknak (sót ilyen célra ne használjunk, mert az életveszélyes a számukra).
- Az etetőre kihelyezett alma nemcsak élelmet, de némi vízutánpótlást is jelent a madarak számára, ha ez kőkeményre fagyott, csurgassunk rá meleg vizet, hogy felpuhulva a gyengébb csőrű madarak számára is megkönnyítsük a csipegetését.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Minden, ami a téli madáretetéshez kell

Tollas barátaink kedvence, a madárkalács

Réti fülesbagoly keveredett erdei rokonai közé

Először láttak fehércsőrű búvárt Magyarországon

Cikkajánló