Itt a XVIII. Erdők hete!

A magyar erdők turisztikai szerepére hívta fel a figyelmet Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára szombaton a XVIII. Erdők Hete nyitórendezvényén a Székesfehérvár melletti Gaja-völgyi Tájcentrumban. Országszerte színes programokkal várják az érdeklődőket, többek között a Pilisi Parkerdő Zrt. valamint a Budakeszi Vadaspark is készül az eseményre.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
shutterstock.com
2014. szeptember 30.

A magyar erdők turisztikai szerepére hívta fel a figyelmet Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára szombaton a XVIII. Erdők Hete nyitórendezvényén a Székesfehérvár melletti Gaja-völgyi Tájcentrumban. Országszerte színes programokkal várják az érdeklődőket, többek között a Pilisi Parkerdő Zrt. valamint a Budakeszi Vadaspark is készül az eseményre.

Táj fiatal erdővel a Budakeszi vadaspark északi széle fölött

 

A hazai erdőgazdálkodók a korábbi évekhez hasonlóan országszerte több tízezer látogatót várnak szeptember 29. és október 5. között a XVIII. Erdők Hete programsorozat eseményeire. A hazai erdők értékeit szakértő vezetéssel bemutató, az erdészeti erdei iskolák tananyagára épülő programok között lesz játékos természetismereti tudáspróba, térképes ügyességi verseny, kisvasutas kirándulás és még a csillagösvényen való tájékozódást is megtanulhatják az érdeklődők.


„A Földművelésügyi Minisztérium és a programokat összefogó Országos Erdészeti Egyesület a XVIII. Erdők Hete rendezvényein keresztül a magyar erdők turisztikai szerepére kívánja felhívni a figyelmet. A magyarországi erdőterület - ezen belül különösen a több mint egymillió hektárnyi állami erdő - az ország leglátogatottabb turisztikai attrakciói közé tartozik” - mondta Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár az Erdők Hete nyitórendezvényén, a térség állami erdeit kezelő VADEX Zrt. Gaja-völgyi Tájcentrumában. A megnyitón elhangzott, hogy évente több tízmillió látogató keresi fel gyalogosan, kerékpárral vagy éppen lóháton a hazai természeti értékek legnagyobb részét őrző erdőket.

 

A nyitórendezvény, amely egyben a „Muzsikál az erdő a Királyi Erdőben” programja is, az egész család számára kínált változatos programokat. Az erdei ügyességi pálya, a tájékozódási verseny és az erdei kerékpártúra mellett képzőművészeti és zenei programok is helyet kaptak. A 11 éve a Mátrából indult kezdeményezés után most először rendeztek „Muzsikál az erdő” programot a Dunántúlon, ahol többek között erdei szimfonikus koncertet adott a Győri Egyetemi Zenekar Ménesi Gergely karmester vezényletével, valamint felavatták Józsa Judit, a Magyar Kultúra Lovagja Összetartás című emlékplakettjét. A rendezvény szervezői példát szeretnének mutatni abban, hogy Magyarországot csak összetartással lehet előre vinni. A helyi programok szervezésében részt vesz Az Erdőért Egyesület és a Fejér megyei Természetbarát Szövetség is.


Az idei Erdők Hete keretében országszerte zajló közel száz program részletei megtekinthetők a www.erdokhete.hu oldalon.

Sokan találkoznak a Pilisi Parkerdő Zrt. erdeiben a zöld terepjárókkal, néha erdei utak lezárása, az erdőjárás átmeneti kényelmetlenségei jelzik a tevékenységüket, de csak nagyon kevesen vannak, akik ismerik az erdészek mindennapi szakmai munkáját. Pedig munka akad bőven: Magyarország erdeinek egészsége, az erdővel borított területek arányának fokozatos növekedése például Budapest környékén az erdészek tudatos és a természet ösztönös tevékenységének szinergiáján alapszik. Az erdész (öko)szisztematikus szakmai munkával segíti a természet folyamatos megújulását.


De mit is jelent ez? Az erdész, ha az erdőért dolgozik, miért vágja ki időnként a fákat? Miért nem hagyjuk, hogy a fák „az égig érjenek”, miért nem hagyjuk magára az erdőt?

 

 

Az erdészeti tevékenység, valamint az erdei fa feldolgozása sok-sok ember számára biztosít munkahelyet, megélhetést


Az erdők élete lehet szinte végtelen (örökerdő), de bennük az egyes fák élete véges. Az elöregedő fák egy részét gazdasági értékük elvesztése előtt érdemes kitermelni. A fa értő és gondoskodó kezekben az ősidőktől fogva folyamatosan megújuló energia és nyersanyag forrásként szolgál. Napjainkban az erdők megújulását segítő erdészeti tevékenység, valamint az erdei fa feldolgozása sok-sok ember számára biztosít munkahelyet, megélhetést. Magyarországon az erdők területe és élőfakészlete folyamatosan növekszik: a magyar erdők területe a trianoni békeszerződés mélypontja óta 1,2 millió hektárról 2 millió hektárra növekedett. Az Európa legszigorúbb erdőtörvényeként is emlegetett magyar erdőtörvény értelmében az erdőterület nem csökkenhet, az erdőt minden esetben meg kell újítani, ezért hazánkban a fakitermelés sohasem az erdő irtásával egyenlő; hiszen az erdészek, így a Pilisi Parkerdő Zrt. szakembereinek is mindenkori célja, hogy a jövő generációi számára stabil erdei ökoszisztémát, egészséges, önmagukat megújítani képes erdőket biztosítsanak.

 

 

A magyar erdőtörvény értelmében az erdőterület nem csökkenhet, az erdőt minden esetben meg kell újítani


Az erdőfelújítás történhet természetes vagy mesterséges úton. A természetes felújítás során a területen álló, letermelt idős állomány által termett magokból vagy sarjakból fejlődő csemeték számára biztosítják az életfeltételeket. A Pilisi Parkerdő Zrt. területén az erdőfelújítások közel 70%-a természetes úton történik. Azokon az erdőterületeken, ahol a termőhely vagy a fafajok adottságai miatt a természetes folyamat nem követhető, oda az erdészek a szaporítóanyagot (mag, csemete, dugvány) mesterségesen juttatják ki.

 

 

A Budapest környéki területeken az ökoszisztéma minden részére kiterjedő erdőkezelést végeznek.


A Pilisi Parkerdő Zrt. legfontosabb szakmai alapelve, hogy a természetes erdőkben (őserdőkben) lejátszódó folyamatokat tekinti mintának, ezért a Budapest környéki területeken az ökoszisztéma minden részére kiterjedő erdőkezelést végeznek. Emellett a Parkerdő szakmai munkájába a természetvédelem és az erdőkben egyre növekvő intenzitású turizmus szempontjait is folyamatosan beépítik. Többek között ennek a szakmai szemléletnek és gyakorlatnak az eredménye, hogy a folyamatos erdőborítással (pl. szálalás) kezelt örökerdők területének aránya a Pilis és a Visegrádi-hegység erdeiben is eléri a 38%-ot.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. heti aktualitásairól itt olvashatsz.

 

A Budakeszi Vadaspark programja itt található.

 

Cikkajánló