Itt garantáltan láthatsz tiszavirágzást a napokban

A Körös-Maros Nemzeti Park területén kanyargó folyón most zajlik az előrajzás, de a tiszavirágok zömét a következő napokban lehet majd látni.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
ADOBE STOCK / ZSEBOK TAMÁS
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. június 10.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén kanyargó folyón most zajlik az előrajzás, de a tiszavirágok zömét a következő napokban lehet majd látni.

Nem mindennapi élményben lehet része annak, aki megfigyelheti a kérészek násztáncát. Ez nem mindig olyan egyszerű, résen kell lenni, hiszen mindenhol más és más időpontban kezdődik, és csupán néhány napig tart a rajzás. Kezdetét a víz hőfoka és az időjárás befolyásolja, de általában júniusban kerül rá sor.

Ahogy mi is megírtuk, az idei első tiszavirágzást a Rábán lehetett megcsodálni, pontosabban a Kis-Rábán, Beled közelében, ahol június 1-jén vette kezdetét, ami még a kutatók szerint is korai időpont. Európa legnagyobb kérészféléje valaha az egész kontinensen elterjedt volt, mára azonban csak a Tiszán és a mellékfolyóin maradtak meg jelentősebb állományai. A Körösökön és a Maroson szerencsére még napjainkban is megcsodálhatjuk e különleges, védett rovarok látványos násztáncát – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a cikkében, amelyben a jelenlegi, Fekete-Körösön zajló tiszavirágzásról számolnak be.

Mivel a rajzás több szakaszból áll, az elő- és utó-, illetve a főrajzásból, és a folyón még csak az előrajzás zajlik,

a következő napokban érdemes felkeresni a Körösök különböző szakaszait, ha meg szeretnénk lesni a tiszavirágzást.

A tiszavirágok három évig élnek lárvaként, ezután alakulnak át kifejlett rovarrá, és azonnal rajzani kezdenek. A nász után rögtön elpusztulnak, tetemük a halak, madarak és békák tápláléka lesz.

Cikkajánló