Itt van az ősz. Virágoznak a fák?

Ilyenkor ősszel nemcsak a sárguló levelek színesítik a tájat, de egyes helyeken a fák is virágoznak. A nyárias szeptember – úgy tűnik – kicsit megzavarta a növényeket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Anna reg / Wikipedia (Kiemelt kép)
2023. szeptember 19.

Ilyenkor ősszel nemcsak a sárguló levelek színesítik a tájat, de egyes helyeken a fák is virágoznak. A nyárias szeptember – úgy tűnik – kicsit megzavarta a növényeket.

Az Időkép olvasói felvételekből gyűjtött össze egy csokorra valót, amit ezúttal akár szó szerint is érthetünk, hisz a fotókon virágok láthatók. Ilyen felvételek normális esetben tavasszal készülnek, ezek a képek azonban pár naposak csak. A fotókon virágzó cseresznye-, meggyfa, akác és orgona látható. De miért érzik úgy a növények, hogy most, a tél közeledtével virágozniuk kell?

A növények virágzásának időzítésében a fény- és a hőmérsékleti viszonyok a meghatározók. Ősszel, amikor kellemes meleg van, vagy jön egy kis csapadék, akkor egyes növények másod- vagy harmadvirágzást produkálnak. Ráadásul most a fényviszonyok is olyanok, mint tavasszal, ami szintén megtévesztő lehet egyes növények számára.

A növények legfontosabb célja a szaporodás, és ha megfelelőnek tűnnek a körülmények, akkor ebben a rövid időszakban is próbálkoznak, hátha még magot is tudnak érlelni.

Maximális energiát azért ilyenkor már nem fektetnek ebbe, ezért is van az, hogy ilyenkor például jóval kevesebb virágot hoznak. Késő ősszel a növények akár rá is fázhatnak a másodvirágzásra. Amiatt ugyanis, hogy virágot fejlesztenek és próbálnak magot érlelni, nem tudnak olyan hamar téli nyugalmi állapotba kerülni, és egy hirtelen érkező fagy végzetes lehet számukra.

Vannak persze olyan fajok, amelyek nem tévedésből virágoznak ősszel.

Ezek a fajok az evolúció során – hogy a tavaszi virágdömpinget és a beporzókért való versengést elkerüljék – inkább ősszel virágoznak, amikor nagyobb eséllyel tudják a rovarokat elcsábítani. Erdőt-mezőt járva ilyenkor láthatjuk például az őszi kikericset, a vetővirágot vagy az őszirózsákat.




Cikkajánló