Itt vannak az első hósármányok

A Körös–Maros Nemzeti Parkban a hideg beálltával megjelent a cuki énekesmadár is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe stock
Forrás:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2023. november 22.

A Körös–Maros Nemzeti Parkban a hideg beálltával megjelent a cuki énekesmadár is.

Rendszeres téli madárvendégeink közül a hósármány az egyik legszemrevalóbb: ugyan pici, de tollazata nagyrészt fehér színű, emellett fekete és barna. A téli, havas tájban nehezebb észrevenni, hómentes környezetben könnyebben kiszúrható. A testalkata is jól alkalmazkodott a zord körülményekhez: zömökebb madár, és a földhöz lapulva ügyesen közlekedik erős szélben is.

A Csanádi-pusztákon, ami a Körös–Maros Nemzeti Park részterülete, november második hetében bukkant fel két példány, a földön táplálkoztak. A hósármányok ilyenkor magvakat esznek, nyáron inkább a rovarokat részesítik előnyben. A legészakibb elterjedésű sármányfaj, Észak-Európában, a tundravidéken költ, és ahogy beáll a tél, délre húzódik. Sokuk a tengerpartokon telel.

Termete egy nagyobbacska verébének felel meg, 26-50 grammos, testhossza 16-17 cm, szárnyfesztávolsága 32-38 cm. Téli és nyári tollazata eltérő, előbbi sárgás-barnás színű tollakkal tarkított. Fészkét fűszálakból, mohából, szőrökből építi a talajon, és 4-7 tojást rak. Eleinte a hím táplálja a fiókákat, később a tojó is segít. Évente egyszer költ.

Magyarországon csak kis számban lehet megfigyelni. A pusztai élőhelyeket szereti, itt talál rá a fűfélék és gyomok magvaira. Nálunk nagyjából márciusig lehet vele találkozni.

Cikkajánló