Izgalmas tanösvények apával és anyával - 2. rész

Nincs több ötleted, hogy mivel kösd le a lurkókat a nyári vakáció idején? Összegyűjtöttünk néhány szuper kirándulást, amelyeken az egész család jól érezheti magát.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
TM arhívum
2015. június 27.

Nincs több ötleted, hogy mivel kösd le a lurkókat a nyári vakáció idején? Összegyűjtöttünk néhány szuper kirándulást, amelyeken az egész család jól érezheti magát.

Szemben az Ördög-toronnyal - Jági tanösvény

 


(Fotó: TM Arhívum/Tóth Judit)


A Budai-hegységhez tartozó Szénások területén, Pilisszentiván határában találjuk a Jági tanösvényt. A túra változatos élőhelyeken halad keresztül, mivel azonban nincsenek nagy szintkülönbségek és nehéz terepviszonyok, gyerekekkel is bátran nekiindulhatunk. Az útvonal végigjárásához, gyerekekkel, 2-2,5 óra szükséges. A tanösvény névadója, a Jági-tó, az 1940-es években „született”. A Jági-patakon ekkor két völgyzáró gátat építettek, és az volt a terv, hogy a létrejött tavakban pisztrángot tenyésztenek. Ezzel párhuzamosan azonban bányafejlesztésbe is kezdtek, és ez a források vízhozamának csökkenéséhez vezetett, keresztülhúzva a nagy reményű terveket. A Felső-tó mára teljesen ki is száradt, és az alsó tavon is megindult az eutrofizáció. A túra során a szép kilátást sem kell hiányolnunk. Bár a kilátó előtt mára felnőttek a fák, a Vadász-rét bizonyos pontjairól még gyönyörködhetünk a környező hegyek látványában. Szépen látszik innen a Kis- és a Nagy-szénás, a Zsíros-hegy, a Hármashatár-hegy és a Budai-hegység jellegzetes sziklaképződménye, az Ördög-torony is. Ha továbbhaladunk, két öreg hársfa között egy sváb falvakra jellemző emlékhelyre, egy „képkőre” is ráakadhatunk.

 

Hasznos információk

TIPP: A túrához érdemes beszerezni a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vezetőfüzetét, amelyben nemcsak érdekes információkat és feladatokat, de egy rejtvényt is találhatnak a gyerekek.

MEGKÖZELÍTÉS: A tanösvény a Pilisszentiván szélén található focipályától indul, illetve ide is érkezik vissza. Az autót a parkolóban hagyhatjuk.  

 

 

Minden érzékszervedre hat - Jósvafő

 


(Fotó: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Ha végigjárjuk a jósvafői Fürkész tanösvényt, egészen biztos, hogy a család egyetlen tagja sem fog kimaradni a játékból. Minden állomáson egy-egy feladat várja a túrázókat, és ezeken keresztül alaposabban is megfigyelhetjük a bennünket körülvevő tájat, növény- és állatvilágot. Itt minden érzékszervünkre szükség lesz, nem csupán nézni, de hallani, tapintani és szaglászni is kell. Ritka alkalom ez a felnőttek számára is, hisz itt tényleg teljes figyelmükkel kell a természetre koncentrálni. Például arra, hogy milyen illata van egy földről felvett faágnak, milyen tapintása van a fakéregnek, avagy milyen hangokat hallunk az erdőben. Az ösvény bejárása 1,5-2 órát vesz igénybe. Óvodások és kisiskolások is sokat tanulhatnak a feladatokon keresztül.

Jósvafőre ugyanakkor nemcsak a tanösvény és a világhírű barlang miatt érdemes eljönni, mesebeli öreg házaival, a köztük csordogáló patakokkal a falu maga is megér egy sétát. Nem messze innen pedig a hucul ménest is megnézhetjük, s ha van kedvünk, akár lovas szekérrel is bejárhatjuk a környéket. A Kúria Lovasbázison lovaglóórákat vehetünk, valamint tereplovaglásra is mehetünk.

 

Hasznos információk
TIPP: Érdekes élmény lehet a „Shadow Ranger” program, amely során a jelentkezők pár órára beleshetnek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság lovas természetvédelmi őrének munkájába - mindezt természetesen lóháton.

MEGKÖZELÍTÉS: A Fürkész tanösvény a Baradla barlang jósvafői kijáratától indul. 

 

 

Az alföldi Tüskevár - Tisza-tó

 

 (Fotó: TM Arhívum/Tóth Judit)

 

A Tisza-tó környéke mára sokak kedvence lett, hisz egymás közelében számos remek programlehetőség várja a családokat. A környék első számú látványossága a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, ahol sok más mellett Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, vidrák, hüllő- és kétéltű-kiállítás és vízi játszótér várja a látogatókat. A tavat egy hajókirándulás keretében is felfedezhetjük, de ha a gyerekek inkább a kalandra szavaznak, szálljon csónakba a család. Az ökocentrum GPS-es csónaktúráin 12 különböző útvonal közül választhatunk. Van egyórás, rövid túra, amelyen alig 3 km-t kell megtennünk és többórás, mintegy 24,6 km hosszú körút is. A túra során GPS-készülék segítségével kell megtalálnunk a köztes célpontokat, például egy keskeny kis csatornát, amelyen átvághatunk a sűrű nádasban, avagy a szigetet, ahol ki is köthetünk, és megcsodálhatjuk a panorámát a kilátótoronyból.

A Tiszafüred közelében található 1500 méter hosszú Tiszavirág Ártéri Sétaút a névadó tiszavirág mellett a Tisza-tó élővilágát és négy ősi, az árterekhez kötődő mesterséget is bemutat. Megismerkedhetünk a kosárfonással, a teknővájással, a halászattal és a folyószabályozások során nagy szerepet játszó kubikosok életével. A sétaúton megfigyelőtornyokba is felmászhatunk, ahonnan a környék gazdag madárvilágában gyönyörködhetünk.
 

 

Hasznos információk

TIPP: A Tiszafüred közelében található Császlód-sziget bővelkedik a kalandokban. Többek között erdei kalandpálya, óriás mászófal, 400 méter hosszú kötélpálya várja a látogatókat, egy 2 km hosszú pallósort végigjárva pedig megismerkedhetünk a sziget élővilágával, és még a hódok rágásnyomait is láthatjuk.

 

  

Túra a bakonyi rengetegben - Fekete István-kilátó és tanösvény

 

 


(Fotó: TM Arhívum/Tóth Judit)


Idén nyáron adták át a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Fekete István-kilátóját és az azonos nevű tanösvényét a Bakonyban. A tanösvény nyolc állomáson keresztül mutatja be a térség növény- és állatvilágát, az erdő életét, valamint az itt folyó erdő- és vadgazdálkodási munkát. Ha nyitott szemmel járunk, a jura és kréta időszaki kőzetekben még ősmaradványokat is láthatunk. Az útvonal gyönyörű erdőkön vezet át, és érinti az újonnan épült, 20 méteres kilátót. A Hárskút és Márkó települések között az 500 méter magas Kis-Bükk hegyen található kilátóból gyönyörű a panoráma, tiszta időben a Kőris-hegy, a Kab-hegy, sőt akár a Somló és az Alpokalja is látható.

A tanösvény névadója, Fekete István, szorosan kötődött a Bakonyhoz, hisz feleségével 12 évig élt Ajkán. Vezető gazdatisztként kapott állást egy holland származású földbirtokos birtokán. Itt születtek gyermekei, és itt vált igazi íróvá. Itt írta első írásait a Nimród című lapnak, és itt élt, amikor kiadták első regényét, a Koppányi Aga testamentumát.

 

 

Hasznos információk

TIPP: A tanösvényen tett túrát összeköthetjük egy herendi városnézéssel. A porcelángyár minimanufaktúrájában végigkövethetjük, ahogy a szakértő kezek között a képlékeny kaolinmassza életre kel, és gyönyörű porcelán lesz belőle. 

 

 

Egy kunhalom belsejében - Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely

 

 

(Fotó: TM Archívum/Tóth Judit)

 

Békés megye nem tartozik a turisták legnépszerűbb célpontjai közé, pedig sok felfedeznivaló akad errefelé. Nagyobb gyerekekkel érdekes kirándulást tehetünk például Vésztő-Mágor területén, ahol egy egyedülálló történelmi emlékhely és egy tanösvény várja a látogatókat. A Vésztő városától 5 km-re, a Holt-Sebes-Körös partján található Mágori-domb tulajdonképpen egy kettős kunhalom.

A kunhalmok az Alföld jellegzetes, emberkéz alkotta képződményei. Az 5-10 méter magas halmok keletkezésüket tekintve sírhalmok, őrhalmok, határhalmok vagy egymásra települt kultúrrétegekből kialakult lakódombok, úgynevezett tellek lehettek. Vésztő-Mágor területén be is sétálhatunk egy kunhalom belsejébe, és tanulmányozhatjuk a feltárás során felszínre került rétegeket és leleteket, köztük egy újkőkori, zsugorított helyzetű csontvázat. A halom másik részén egy Árpád-kori monostor romja tekinthetőek meg, az alatta lévő egykori borospincében pedig egy kiállítás mesél a Csolt nemzetség monostorának történetéről.


Innen nem messze indul Mágor-pusztai tanösvény, amely bemutatja a Holt Sebes-Körös és az azt övező ártéri erdő élővilágát. Egy pákásztanyára is betérhetünk. A pákászokról ma már valószínűleg csak kevesen tudják, kik is voltak, illetve mivel is foglalkoztak, pedig egykor sokan éltek az Alföldön. A tanösvényen megismerkedhetünk a pákászok életmódjával, jellegzetes használati eszközeikkel, például a fatörzsből kivájt bödönhajóval vagy a nádból készült rekesztőhalászati eszközzel, a vejszével, mely utóbbiról egyébként Vésztő város kapta a nevét.
 

Hasznos információk

TIPP: Ha több napra jövünk, érdemes ellátogatni a közeli Biharugrára, a Kisvátyoni tanösvényen ugyanis minden évszakban bőségesen akad látnivaló. Késő ősztől például hatalmas vadlúdcsapatok időznek errefelé.

MEGKÖZELÍTÉS: Vésztőtől 5 km-re nyugatra, a vésztő-szeghalmi út mellett található az emlékhely

 

Megjelent a Turista Magazin 2014. szeptemberi számában.

 

Kapcsolódó cikk:

Öt kirándulás, amit a gyerkőcök is imádni fognak

 

 

 


 

 

Cikkajánló