Jaguárral is farkasszemet néztek a magyar expedíción

Véget ért a perui expedíció, amely minden eddiginél messzebbre hatolt az Andok vonulatai közt fekvő, érintetlen Candamo-völgyben. A csapatnak még egy rendkívül kíváncsi és szelíd jaguárt is sikerült megörökítenie, ilyet még az indiánok sem láttak.

Szerző:
Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely
Fotó:
Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely
Korsós Zoltán
2016. március 4.

Véget ért a perui expedíció, amely minden eddiginél messzebbre hatolt az Andok vonulatai közt fekvő, érintetlen Candamo-völgyben. A csapatnak még egy rendkívül kíváncsi és szelíd jaguárt is sikerült megörökítenie, ilyet még az indiánok sem láttak.

A természetfilmes stáb dr. Oláh György papagájkutató expedícióját kísérte el Amazóniába. A Candamo-völgy őserdeiben soha nem élt ember, így az élővilág is kivételes: burjánzik a természet, az állatok pedig szelídek, nem félnek ritka látogatójuktól, az embertől sem.

 


Így történhetett, hogy az egyik napon alkonyatkor a filmes stáb egyik tagja a tábortól nagyjából 20 méterre egy vörös szempárt vett észre, amelyről hamar kiderült, hogy egy kifejlett nőstény jaguáré. A nagymacska nem ijedt meg az emberektől, és kimondottan érdeklődőnek mutatkozott. Körülbelül hat órát töltött a tábor közelében, kétszer megpróbált besétálni az emberek közé. Amikor 10 méteren belülre került, a közelebbi ismeretséget az expedíció tagjai nagy zajkeltéssel, edények egymáshoz ütögetésével és őrség felállításával kerülték el. A jaguár szelíd látogatása az expedíció indián tagjait is meglepte, még ők sem találkoztak ilyen viselkedésű nagyragadozóval.

 


A kutatóút már csak azért is egyedülállónak számít, mert magyar filmes stáb először járt ezen a területen. Dr. Oláh György kutatásvezető célja az volt, hogy felmérje a Candamo-völgyben élő arák állományát, valamint genetikai mintákat gyűjtsön. Ennek érdekében több faóriást megmászott, és ellenőrizte az odúkban talált fiókákat. A munkában a segítségére volt egy ausztrál szakember, prof. dr. Robert Heinsohn ökológus, evolúcióbiológus. A kutatók a modern technika eszközeit is igénybe vették, egy drónt is használtak a fészekodúk kereséséhez.
Magyar részről dr. Garai Cintia zoológus-dokumentumfilmes és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely két filmes szakembere, Tisza Balázs és Molnár Attila Dávid kísérte az expedíciót. A forgatás megvalósulását a Médiatanács támogatta.

 

  


„A filmes expedíció minden értelemben beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a papagájkutatásról és a Candamo-völgyről készült egyedülálló felvételeken kívül soha nem látott képsorokat hoztunk haza a jaguárról, Amazónia legnagyobb ragadozójáról” - nyilatkozta Molnár Attila Dávid, a filmes stáb vezetője.

 


Molnár Attiláék csapata a közeljövőben azon fog dolgozni, hogy a filmes nyersanyagból természetfilm készülhessen, és a nagyközönség is láthassa a perui Amazonas vidékének érintetlen részeit.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Magyarok forgatnak természetfilmet Peruban

Nem csak láblógatás... - Interjú Molnár Attila Dávid természetfilmessel

Cikkajánló